Η Νορβηγία χαρίζει 1.200 δολάρια στους κατοίκους της

Η Νορβηγία χαρίζει 1.200 δολάρια στους κατοίκους της

Στόχος της χώρας να μειώσει στο μισό τις εκπομπές των αερίων που θεωρούνται υπεύθυνα για το «φαινόμενο του θερμοκηπίου».

Ενώ η Φινλανδία παρέχει επίδομα 600 ευρώ το μήνα σε ορισμένους Φινλανδούς για ένα κοινωνικό πείραμα όπου θα καταγράφεται πώς θα αλλάξει η αγοραστική συμπεριφορά τους, η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι προσφέρει 1.200 δολάρια σε κάθε κάτοικο του Όσλο στο πλαίσιο του αγώνα της υπέρ του περιβάλλοντος.

Πιο αναλυτικά, από αρχές Φεβρουαρίου η νορβηγική κυβέρνηση προσφέρει το ποσό των 1.200 δολαρίων στους κατοίκους της πρωτεύουσας της χώρας προκειμένου να αγοράσουν ηλεκτρικά ποδήλατα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Όσλο είναι μία από τις πόλεις με την ταχύτερα αναπτυσσόμενη μόλυνση της ατμόσφαιρας με τις αρχές να θέλουν να κόψουν την εξάρτηση των κατοίκων από το αυτοκίνητο.

Τα e-ποδήλατα κοστίζουν από 2.500 έως 6.400 δολάρια με την κυβέρνηση να καλύπτει από 25% μέχρι και το 50% του κόστους.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, η κουλτούρα του ποδηλάτου είναι τόσο διαδεδομένη στη Νορβηγία όπου ο κύκλος εργασιών και οι επενδύσεις που σχετίζονται με τα ποδήλατα φτάνουν πανεθνικά ακόμη και το ένα δισ. δολάρια, ενώ υπάρχουν ακόμα και ανελκυστήρες για ποδήλατα στις ανηφόρες των βουνών.

Μάλιστα, το Όσλο έχει απαγορεύσει ολοκληρωτικά την κυκλοφορία diesel οχημάτων στους δρόμους του κέντρου της πόλης από 2019. Έως το 2030 η νορβηγική κυβέρνηση έχει βάλει στόχο να είναι «carbon neutral» δηλαδή να έχει ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα.

Μέχρι το 2020, το Οσλο έχει στόχο να μειώσει στο μισό, σε σχέση με το 1990, τις εκπομπές των αερίων που θεωρούνται υπεύθυνα για το «φαινόμενο του θερμοκηπίου».