Η Novartis αρχίζει τις απολύσεις για εξοικονόμηση 1 δισ. δολαρίων έως το 2024

Η Novartis αρχίζει τις απολύσεις για εξοικονόμηση 1 δισ. δολαρίων έως το 2024
epa06182538 (FILE) - A file picture dated 12 August 2005 shows the Logo of Swiss pharmaceutical company Novartis pictured in Basel, Switzerland (reissued 04 September 2017). Novartis CEO Jimenez will step down on 31 January 2018, a statement released by Jimenez on 04 September 2017 said. EPA/STEFFEN SCHMIDT *** Local Caption *** 02005796 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Novartis θα περικόψει έως και 8.000 θέσεις εργασίας.

του Eric Pfanner

Η Novartis AG θα περικόψει έως και 8.000 θέσεις εργασίας στο πλαίσιο ενός σχεδίου εξοικονόμησης τουλάχιστον 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων έως το 2024 και ενίσχυσης της απόδοσης του φαρμακευτικού κολοσσού.

Η ελβετική εταιρεία παρουσίασε λεπτομερώς τις περικοπές, που αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 7% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της, την Τρίτη, μετά την περιγραφή της αναδιάρθρωσης τον Απρίλιο. Μεταξύ άλλων, η Novartis σχεδιάζει να εξοικονομήσει χρήματα συνδυάζοντας τις φαρμακευτικές και ογκολογικές της μονάδες.

Οι απολύσεις θα αφορούν σε μεγάλο βαθμό στις δραστηριότητες της Novartis στην Ελβετία, όπου θα μπορούσαν να επηρεαστούν έως και 1.400 θέσεις, σύμφωνα με δήλωση μετά την έναρξη διαβουλεύσεων της εταιρείας με τους εργαζομένους στα κεντρικά γραφεία της Βασιλείας.

«Η νέα δομή θα είναι πιο μικρή και απλούστερη και ως εκ τούτου η εταιρεία σκοπεύει να εξαλείψει ρόλους σε ολόκληρο τον οργανισμό, με την επιφύλαξη των τοπικών απαιτήσεων πληροφόρησης και διαβούλευσης», δήλωσε η Novartis.

Ο διευθύνων σύμβουλος Vas Narasimhan δέχεται πιέσεις για να πείσει τους μετόχους ότι μπορεί να βελτιώσει την απόδοση της εταιρείας. Μερικά από τα φάρμακα στα οποία βασιζόταν η εταιρεία για να προωθήσουν την ανάπτυξη έχουν αποτύχει σε κλινικές δοκιμές, αντιμετωπίζουν προβλήματα ασφάλειας ή έχουν καθυστερήσει. Η εταιρεία έχασε επίσης τα κέρδη από το εμβόλιο του COVID που κατάφεραν να επιτύχουν η ανταγωνιστική Pfizer Inc. και μικρότερες εταιρείες βιοτεχνολογίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι μετοχές της Novartis, οι οποίες έχουν υποχωρήσει 4,4% τους τελευταίους 12 μήνες, υποχώρησαν 1,1% την Τρίτη στη Ζυρίχη.

Η αναδιάρθρωση έχει στόχο να διασφαλίσει ότι η αύξηση των πωλήσεων θα είναι τουλάχιστον 4% έως το 2026, δήλωσε η ελβετική φαρμακοβιομηχανία τον Απρίλιο. Η Novartis ξεκίνησε μια στρατηγική αναθεώρηση της εμπορικής της δραστηριότητας γενόσημων φαρμάκων Sandoz πέρυσι.

Πηγή: fortune.com