Η Nvidia λανσάρει νέα τσιπ γραφικών με στόχο την επιτάχυνση των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης

Η Nvidia λανσάρει νέα τσιπ γραφικών με στόχο την επιτάχυνση των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης
epa06772187 Nvidia president and CEO Jensen Huang speaks during the Annual GPU Technology conference in Taipei, Taiwan, 30 May 2018. Huang discussed Advance computing, Artificial intelligence and new GPU units during the conference. EPA/RITCHIE B. TONGO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

του Aaron Pressman

Με την Intel και την AMD να εισέρχονται ολοένα και περισσότερο στα …χωράφια της, η Nvidia λάνσαρε μια νέα σειρά τσιπ γραφικών με στόχο να κερδίσει τον τίτλο των ταχύτερων επεξεργαστών για προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης.

Αν και η εταιρεία ανέβηκε στην κορυφή πουλώντας ταχύτατες κάρτες γραφικών για βιντεοπαιχνίδια, πλέον έχει εστιάσει αλλού, παράλληλα με την ίδια την αγορά. Ο νέος στόχος; Οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης σε κέντρα δεδομένων – εταιρικά και στο cloud. Πέρυσι, η Nvidia πούλησε τσιπ κέντρων δεδομένων αξίας σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που αντιπροσωπεύει κάτι παραπάνω από το ένα τέταρτο των συνολικών πωλήσεών της.

Αλλά αυτή η αγορά εμφανίζεται να είναι ολοένα και πιο ανταγωνιστική. Η Advanced Micro Devices παρουσίασε νέα τσιπ για κέντρα δεδομένων, ενώ η Intel σχεδιάζει να αρχίσει να πουλά τα δικά της τσιπ γραφικών κάποια στιγμή τον επόμενο χρόνο.

Οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης βρίσκονται πλέον παντού, καθώς κέντρα υπολογιστικής cloud της Amazon και άλλων εταιρειών χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο για να «τρέχουν» προγράμματα αναγνώρισης ομιλίας ή εικόνας, ιατρικών διαγνώσεων από εξετάσεις, και μάθησης από μοτίβα σε άλλα μεγάλα σύνολα δεδομένων.

Το κορυφαίο προϊόν στη νέα σειρά Ampere της Nvidia, το A100, συγκεντρώνει 54 δισεκατομμύρια τρανζίστορ σε ένα μόνο τσιπ. Η εταιρεία λέει ότι μπορεί να «τρέχει» προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης που εκπαιδεύουν χρησιμοποιώντας βαθιά μάθηση, όπως π.χ. εφαρμογές αναγνώρισης ομιλίας και εικόνας, σε ταχύτητα 312 τρισεκατομμυρίων λειτουργιών ανά δευτερόλεπτο – ταχύτητα 20 φορές μεγαλύτερη της αντίστοιχης της σειράς Volta που βγήκε πριν από τρία χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία εξοικονομεί χρήμα για τους πελάτες της «τρέχοντας» τα προγράμματα εκπαίδευσης τεχνητής νοημοσύνης ταχύτερα. Παράλληλα, επιτρέπει νέες και πιο σύνθετες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες δεν ήταν πρακτικά εφικτές στα παλαιότερα και πιο αργά τσιπ.

Ο Jensen Huang, CEO της Nvidia, είπε ότι όλοι οι βασικοί πάροχοι υπηρεσιών cloud, συμπεριλαμβανομένων των Amazon, Google και Microsoft, έχουν συμφωνήσει να εγκαταστήσουν τα νέα τσιπ στους διακομιστές τους. «Όλοι ήρθαν αμέσως σε μας» είπε χαρακτηριστικά σε επικοινωνία του με δημοσιογράφους, την περασμένη εβδομάδα.