Η Όμικρον «κόβει» στο μισό την παγκόσμια ανάπτυξη

Η Όμικρον «κόβει» στο μισό την παγκόσμια ανάπτυξη
ANKARA, TURKEY - NOVEMBER 29: In this photo new COVID-19 variant: Omicron (B.1.1.529) is displayed on a screen and a South African flag is seen behind in Ankara, Turkey on November 29, 2021. Hakan Nural / Anadolu Agency (Photo by Hakan Nural / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται μόλις 0,7% τους τελευταίους τρεις μήνες της χρονιάς, ρυθμός που είναι ο μισός από το προηγούμενο τρίμηνο.

Πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία φέρνει η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού, τη στιγμή που η πανδημία έχει προκαλέσει ήδη τεράστια εμπόδια στην ανάπτυξη και έχει γίνει κινητήρια δύναμη του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται μόλις 0,7% τους τελευταίους τρεις μήνες της χρονιάς, ρυθμός που είναι ο μισός από το προηγούμενο τρίμηνο και κάτω από το 1% που είχε καταγραφεί ακριβώς πριν από την κρίση.

Η ευρωζώνη βρίσκεται σε ρυθμό ανάπτυξης 0,8% το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, δηλαδή 0,3 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο από ό,τι είχε προβλεφθεί τον Νοέμβριο. Οι ΗΠΑ ενισχύθηκαν ελαφρά και καταγράφουν τώρα ρυθμό 1,2%.

Μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, όπου τα αποτελέσματα βασίζονται σε ετήσια στοιχεία, η Κίνα έχει αποδυναμωθεί στο 4,5% αυτό το τρίμηνο, ενώ η Βραζιλία έχει υποχωρήσει στο 0,2%. Η Ρωσία, η Ινδία και η Νότια Αφρική επίσης κινούνται καθοδικά.