Η ώρα της κρίσης για την Καταλονία

Η ώρα της κρίσης για την Καταλονία
epa06281004 Catalan regional leader and thousands of people rally in a protest called against the imprisonment of Catalan pro-independet leaders Jordi Sanchez and Jordi Cuixart in Barcelona, Spain, 21 October 2017, hours after the Spanish Prime Minister announced the central Government will asume the competence to disolve the Catalan regional Parliament in order to call for elections in Catalonia. Pro-independence leaders from Catalonian National Assembly, Jordi Sanchez, and Omnium Cultural, Jordi Cuixart, were imprisoned, 16 October 2017, charged with a sedition offense. EPA/ENRIC FONTCUBERTA

Συνεδριάζει στη Μαδρίτη η Γερουσία για την εφαρμογή του Άρθρου 155 που θα άρει την αυτονομία των Καταλανών - Οι φόβοι για τις οικονομικές συνέπειες.

Στις 13.00 σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει στη Μαδρίτη μια επιτροπή της Γερουσίας αποτελούμενη από 27 μέλη προκειμένου να ξεκινήσει να συζητά την αναστολή του καθεστώτος αυτονομίας της Καταλονίας. Την ίδια ώρα στη Βαρκελώνη θα συγκληθεί συνεδρίαση του καταλανικού κοινοβουλίου που αναμένεται να συζητήσει την κήρυξη της ανεξαρτησίας της, με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Η διορία που έχει δοθεί για στην καταλανική πλευρά, η οποία δεν θα εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρο Κάρλες Πουτζντεμόν, για να εκθέσει τα αντεπιχειρήματά της και να αποποιηθεί της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της, εκπνέει σήμερα στις 11.00, ώρα Ελλάδος, και δύο ώρες αργότερα έχει προβλεφθεί η συνεδρίαση της επιτροπής, τα μέλη της οποίας ορίσθηκαν χθες. Αύριο, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, η ισπανική Γερουσία, στην οποία διαθέτουν πλειοψηφία οι Συντηρητικοί, αναμένεται να δώσει την έγκρισή της για την ενεργοποίηση του άρθρου 155 που θα αναστείλει το καθεστώς αυτονομίας της επαρχίας αυτής.

«Μου λέτε πως οι καταλανικοί θεσμοί ζήτησαν διάλογο και η απάντησή μου είναι το άρθρο 155 του Συντάγματος», που επιτρέπει να τεθεί υπό επιτροπεία η Καταλονία, «και είναι αλήθεια», απάντησε ο αρχηγός της κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι σε έναν Καταλανό βουλευτή που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, επιμένοντας πως εκ μέρους του αυτή «είναι η μοναδική δυνατή απάντηση, η μοναδική».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Καταλονίας Πουτζντεμόν απάντησε ανακοινώνοντας ότι δεν πρόκειται να μιλήσει ενώπιον της Γερουσίας στη Μαδρίτη, η οποία τον έχει καλέσει προτού πάρει μέτρα για να θέσει την περιφέρεια υπό επιτροπεία. Εκπρόσωπός του διευκρίνισε πως ο Πουτζντεμόν δεν βλέπει πια τη χρησιμότητα καθώς ο Ραχόι εμφανίζεται να αποκλείει τον διάλογο.

Το άρθρο 155 θα οδηγήσει σε μια ντε φάκτο αναστολή της αυτονομίας, που εγκαθιδρύθηκε μετά το τέλος της δικτατορίας του Φρανθίσκο Φράνκο (1939-1976). Στην περίπτωση που ενεργοποιηθεί η Μαδρίτη θα αποπέμψει την καταλανική κυβέρνηση και θα αναλάβει τον έλεγχο της περιφέρειας, ιδίως της αστυνομίας της, ενώ το κοινοβούλιο θα τεθεί υπό επιτροπεία για έξι μήνες έως τη διεξαγωγή εκλογών, καθώς και τα ΜΜΕ της περιφέρειας. Τα μέτρα αυτά διατρέχουν τον κίνδυνο να προσκρούσουν σε αντιστάσεις, σε μια καταλανική κοινωνία που είναι διαιρεμένη σχεδόν σε ίσα τμήματα ανάμεσα σε υπέρμαχους και πολέμιους της ανεξαρτησίας και να προκαλέσουν μια μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Ο Πουτζντεμόν είχε προειδοποιήσει στις 19 Οκτωβρίου ότι αν η ισπανική κυβέρνηση «συνεχίσει να εμποδίζει τον διάλογο και να συνεχίζει την καταστολή, το κοινοβούλιο της Καταλονίας μπορεί, αν το κρίνει σκόπιμο, να ψηφίσει μια επίσημη κήρυξη ανεξαρτησίας». Χθες βράδυ συγκάλεσε εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με καταλανικά ΜΜΕ. Και η εφημερίδα La Vanguardia ανέφερε πως τείνει προς τη ρήξη, ενώ η περιφερειακή κυβέρνηση είναι διαιρεμένη.

Φόβοι για τις οικονομικές συνέπειες
Το να τεθεί η Καταλονία υπό επιτροπεία και μια τελική κήρυξη ανεξαρτησίας, καθώς και η αστάθεια που θα προκαλείτο ως αποτέλεσμα, προκαλούν φόβους για αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της περιφέρειας αυτής που αντιπροσωπεύει το 19% του ισπανικού ΑΕΠ και της Ισπανίας στο σύνολό της.

Η κύρια καταλανική εργοδοτική οργάνωση, Fomento del Trabajo, που τάσσεται κατά της ανεξαρτησίας, κάλεσε χθες τους ηγέτες της περιφέρειας να «επιδείξουν όραμα».

Ήδη 1.500 καταλανικές επιχειρήσεις μετέφεραν την έδρα τους από τον φόβο αστάθειας.

Με αυτό τον φόβο πολλά μέλη της καταλανικής κυβέρνησης τάχθηκαν προχθές το βράδυ κατά μιας μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας και υπέρ πρόωρων περιφερειακών εκλογών, σύμφωνα με πηγή της καταλανικής κυβέρνησης. Οι εκλογές θα επέτρεπαν σε όλους τους Καταλανούς να εκφραστούν και θα ανανέωνε ένα κοινοβούλιο στο οποίο επικρατούν όσοι τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας.

Εν τω μεταξύ, στην Καταλονία, οι «Επιτροπές Άμυνας του Δημοψηφίσματος» (CDR), πλατφόρμες πολιτών που κινητοποίησαν χιλιάδες Καταλανούς για να «προστατεύσουν» τα εκλογικά τμήματα του απαγορευμένου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, άρχισαν να ηχούν τα τύμπανα.

Οι CDR, όπως και η καταλανική κυβέρνηση και οι μεγάλες αυτονομιστικές ενώσεις, εκτιμούν πως η ανεξαρτησία είναι νόμιμη από αυτή την ψηφοφορία στην οποία συμμετείχε το 43% των ψηφοφόρων, που ψήφισαν «ναι» σε ποσοστό 90%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν.