Η ώρα των ποινών για τη Χρυσή Αυγή

Η ώρα των ποινών για τη Χρυσή Αυγή
Η αίθουσα του δικαστηρίου στο Εφετείο Αθηνών όπου αναμένεται η απόφαση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, Αθήνα, Τετάρτη 07 Οκτωβρίου 2020. Μετά από πεντέμισι χρόνια δικαστικής διαδικασίας, στις 20 Απριλίου 2015, αναμένεται σήμερα στις 11 το πρωί η απόφαση για τους 68 κατηγορούμενους. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι δικαστές δεν δεσμεύονται από την εισαγγελική πρόταση επί των ποινών και έτσι ενδέχεται να διαφοροποιηθούν. Το επόμενο θέμα που θα εξεταστεί από το δικαστήριο, αυτό των συγχωνεύσεων, του καθορισμού δηλαδή της συνολικής εκτιτέας ποινής.

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σχετικά με τις ποινές που θα επιβληθούν σε όσους καταδικάστηκαν ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Την Τρίτη ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, μετά την πρόταση της εισαγγελέως επί των ποινών, χωρίς να λείψουν και πάλι οι πιο ακραίες εκφράσεις. Ενδεικτικά, εκ των συνηγόρων του Νίκου Μιχαλολιάκου είπε προς το δικαστήριο: «Με την απόφαση επί των ποινών να πείτε ένα ηχηρό «σκάστε» σε όσους βγάζουν πριν από εσάς απόφαση».

Μετά την χθεσινή εισήγηση της Εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου, το δικαστήριο έκανε διάσκεψη και αξιολόγησε κάθε πρόσωπο ώστε σήμερα να ανακοινώσει ποια θα είναι η τιμωρία που κρίνει ότι πρέπει να επιβληθεί για τα εγκλήματα που καταλογίζονται στους 57 ενόχους της υπόθεσης.

Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να επιβληθούν βαριές ποινές στα επτά ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής, δηλαδή για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Αρτέμη Ματθαιόπουλο, Ηλία Παναγιώταρο, Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγό και Γιώργο Γερμενή. Για τους επτά η εισαγγελέας πρότεινε 13 χρόνια ποινή κάθειρξης. Για τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, η Εισαγγελέας πρότεινε ισόβια κάθειρξη και οκτώ χρόνια στους άμεσους συνεργούς. Ποινή κάθειρξης επτά ετών πρότεινε η Εισαγγελέας για τους πρώην βουλευτές που ήταν καταδικασμένοι για συμμετοχή και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και πέντε ετών για όσους είχε αναγνωρισθεί ελαφρυντικό- πρόκειται για τους Στάθη Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχαήλ Αρβανίτη και Νικόλαο Μίχο.

Να σημειωθεί ότι οι δικαστές δεν δεσμεύονται από την εισαγγελική πρόταση επί των ποινών και έτσι ενδέχεται να διαφοροποιηθούν, με βάση το πλαίσιο που προβλέπεται για κάθε πράξη. Η πρόταση της κ. Οικονόμου , στις περισσότερες περιπτώσεις, κινήθηκε όχι στο λεγόμενο «ταβάνι» των προβλεπόμενων ποινών αλλά σε ελαφρώς πιο «κάτω».

Το επόμενο θέμα που θα εξεταστεί από το δικαστήριο , αυτό των συγχωνεύσεων, του καθορισμού δηλαδή της συνολικής εκτιτέας ποινής, αναμένεται να διαρκέσει πολλές ώρες. Έτσι παραμένει άγνωστο αν κατά την σημερινή διαδικασία θα κριθεί αν και ποιοι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στην φυλακή.