Η Oracle ζητά 9,3 δισεκατ. δολάρια αποζημίωση από την Google

Η Oracle ζητά 9,3 δισεκατ. δολάρια αποζημίωση από την Google
epa03209882 (FILE) A file photograph dated 10 April 2008 shows the Google logo at the Belgrave House in central London, Britain. Media reports on 07 May 2012 state that Google has been found guilty of breaching copyright in a case brought by Oracle regarding its programming language Java by a court in San Fransisco, USA. EPA/DANIEL DEME Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στα δικαστήρια οι δύο εταιρείες. 

Σε ανοιχτή διαμάχη βρίσκονται πλέον Google και Oracle, αφού η δεύτερη κατηγορεί τον τεχνολογικό κολοσσό για τη χρήση Java APIs για την ανάπτυξη του Android OS, χωρίς άδεια και χωρίς να πληρώσει.

Η Google ισχυρίζεται ότι τα APIs δεν μπορούν να προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, επιχείρημα το οποίο της έδωσε μια νίκη στο δικαστήριο αλλά η υπόθεση δεν έληξε.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επέστρεψε την υπόθεση στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο και η ακρόαση έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του επόμενου μήνα.
Η Oracle έκανε γνωστό ότι επιδιώκει να πάρει το τεράστιο ποσό των 9.3 δισ. δολαρίων ως αποζημίωση από την Google. Ο αριθμός αυτός βασίζεται στα κέρδη που έχει η Google από το open source OS. Η Java αρχικά αναπτύχθηκε από την Sun Microsystems, την οποία και εξαγόρασε η Oracle το 2010. Κάτι τέτοιο αρνείται πεισματικά η Google.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε δώσει στη δημοσιότητα η Oracle τον Ιανουάριο, υπολογίζεται ότι το Android έχει φέρει στα ταμεία της Google 31 δισ. δολάρια.

Το χάσμα μεταξύ τους είναι τεράστιο, αλλά θα κληθούν να το γεφυρώσουν στην αίθουσα του δικαστηρίου από 27 Απριλίου.