Η Ουάσινγκτον καθηλώνει το αεροπλάνο του Αμπράμοβιτς και άλλα 99 σκάφη ρωσικών εταιρειών

Η Ουάσινγκτον καθηλώνει το αεροπλάνο του Αμπράμοβιτς και άλλα 99 σκάφη ρωσικών εταιρειών
3197353 09/21/2017 September 21, 2017. Entrepreneur Roman Abramovich before President Vladimir Putin's meeting with representatives of Russian business circles and associations. Grigoriy Sisoev/Sputnik (Photo by Grigoriy Sisoev / Sputnik / Sputnik via AFP) Photo: AFP
Τα αεροσκάφη που ταξίδεψαν πρόσφατα στη Ρωσία πιστεύεται ότι παραβίασαν τους ελέγχους εξαγωγών των ΗΠΑ.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ θα κινηθεί σήμερα προκειμένου να καθηλώσει στο έδαφος 100 αεροσκάφη που ταξίδεψαν πρόσφατα στη Ρωσία και πιστεύεται ότι παραβίασαν τους ελέγχους εξαγωγών των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων ένα αεροπλάνο που χρησιμοποίησε ο Ρώσος επιχειρηματίας Ρόμαν Αμπράμοβιτς, είπαν αξιωματούχοι στο Reuters.

Στον σχετικό κατάλογο, που περιήλθε στη γνώση του Reuters, περιλαμβάνονται 99 αεροσκάφη Boeing που χρησιμοποίησαν ρωσικές επιβατικές και εμπορικές αεροπορικές εταιρείες, όπως η Aeroflot, η AirBridge Cargo, η Utair, η Nordwind, η Azur Air και η Aviastar-TU, όπως επίσης το Gulfstream G650 του Αμπράμοβιτς και θα μπορούσαν με αυτόν τον τρόπο να εμποδίσουν περαιτέρω τις ρωσικές προσπάθειες να συνεχίσουν ορισμένες διεθνείς πτήσεις.

Το υπουργείο Εμπορίου θα προειδοποιήσει εταιρείες και άλλες οντότητες σε ολόκληρο τον κόσμο ότι οποιοσδήποτε ανεφοδιασμός με καύσιμα, εργασίες συντήρησης, επισκευών ή άλλες υπηρεσίες παραβιάζουν τους αμερικανικούς ελέγχους εξαγωγών, με αποτέλεσμα οι εταιρείες αυτές να υπόκεινται σε ενέργειες επιβολής του νόμου στις ΗΠΑ, οι οποίες θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν «ποινές κάθειρξης, πρόστιμα, απώλεια των εξαγωγικών πλεονεκτημάτων ή άλλους περιορισμούς», σύμφωνα με το υπουργείο.

Βάσει της ίδιας πηγής, η ενέργεια αυτή σημαίνει πως «οι διεθνείς πτήσεις από τη Ρωσία με αυτά τα αεροσκάφη ουσιαστικά καθηλώνονται».

Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο επισήμανε, σε μια δήλωση στο Reuters, ότι το υπουργείο της «δημοσιοποιεί αυτόν τον κατάλογο για να προειδοποιήσει τον κόσμο ότι δεν θα επιτρέψουμε σε ρωσικές και λευκορωσικές εταιρείες και ολιγάρχες να ταξιδεύουν ατιμώρητα κατά παράβαση των νόμων μας».