Η Ουκρανία απορρίπτει το ρωσικό τελεσίγραφο για τη Μαριούπολη – Νέοι βομβαρδισμοί στο Κίεβο

Η Ουκρανία απορρίπτει το ρωσικό τελεσίγραφο για τη Μαριούπολη – Νέοι βομβαρδισμοί στο Κίεβο
MARIUPOL, UKRAINE - MARCH 20: Civilians trapped in Mariupol city under Russian attacks, are evacuated in groups under the control of pro-Russian separatists, through other cities, in Mariupol, Ukraine on March 20, 2022. Stringer / Anadolu Agency (Photo by STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Τουλάχιστον έξι νεκροί στο εμπορικό κέντρο του Κιέβου που βομβαρδίστηκε τη νύχτα.

Η Ουκρανία απέρριψε “βεβαίως” ρωσικό τελεσίγραφο για παράδοση της Μαριούπολης και η κατάσταση στην πολιορκημένη πόλη στη νότια Ουκρανία είναι “πολύ δύσκολη”, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Η Ρωσία πρότεινε να ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους από την πόλη από τις 10 πμ ώρα Μόσχας (09:00 ώρα Ελλάδος) αν η πόλη παραδώσει τα όπλα.

“Βεβαίως απορρίψαμε αυτές τις προτάσεις”, σημείωσε η Βερεστσούκ, προσθέτοντας ότι “η κατάσταση εκεί είναι πολύ δύσκολη”.

“Δεν τίθεται θέμα να μιλάμε για παράδοση ή για να κατατεθούν τα όπλα. Έχουμε ήδη ενημερώσει την ρωσική πλευρά”, σημείωσε επίσης η ίδια σε δηλώσεις που έκανε στην εφημερίδα Ukrayinskaya Pravda. “Πρόκειται για σκόπιμη χειραγώγηση και για πραγματική σύλληψη ομήρων”, πρόσθεσε.

Λίγο νωρίτερα η Βερεστσούκ είχε σημειώσει ότι επετεύχθη συμφωνία για τη δημιουργία σήμερα 8 ανθρωπιστικών διαδρόμων για να απομακρυνθούν άμαχοι από πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Μαριούπολη δεν βρίσκεται μεταξύ αυτών και ότι οι προσπάθειες να φτάσουν εκεί ανθρωπιστικές προμήθειες εξακολουθούν να αποτυγχάνουν.

Η Βερεστσούκ σημείωσε εξάλλου στις δηλώσεις της στην Ukrayinskaya Pravda ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο, ώστε να επιτραπεί στους αμάχους που εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Μαριούπολη –υπολογίζεται ότι περίπου 350.000 άνθρωποι βρίσκονται στην πόλη– να φύγουν.

Στο μεταξύ οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να περικυκλώσουν το Κίεβο, όπου τουλάχιστον 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό εμπορικού κέντρου κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε, σύμφωνα με τη γενική εισαγγελία.




Η Μαριούπολη, κατά πλειονότητα ρωσόφωνη πόλη, συγκαταλέγεται στους βασικούς στόχους αυτής που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και εξαπέλυσε πριν από τρεισήμισι εβδομάδες. Πολιορκείται πρακτικά από την αρχή. Σύμφωνα με τον Πέτρο Αντριουστσένκο, συνεργάτη του δημάρχου, πιστεύεται ότι έχον σκοτωθεί πάνω από 3.000 άμαχοι.

Στους δρόμους της πόλης κείτονται πτώματα, ενώ οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε αντιπροσωπείες των εμπόλεμων πλευρών δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα ως τώρα.

Τουλάχιστον 10 από τα 44 εκατομμύρια πολίτες της Ουκρανίας έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για να σωθούν από τον πόλεμο, εκτιμά ο ΟΗΕ. Τουλάχιστον 3,4 εκατ. πέρασαν τα σύνορα, υπολογίζει η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Τουλάχιστον έξι νεκροί στο εμπορικό κέντρο του Κιέβου που βομβαρδίστηκε τη νύχτα

Βομβαρδισμός σε εμπορικό κέντρο του Κιέβου στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον έξι ανθρώπους τη νύχτα, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις κινήσεις τους για να περικυκλώσουν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Έξι πτώματα είχαν αποτεθεί νωρίτερα σήμερα μπροστά στο εμπορικό κέντρο Retroville, στο βορειοδυτικό τμήμα του Κιέβου, μετέδωσε ο δημοσιογράφος. Το εμπορικό κέντρο υπέστη πλήγμα πολύ μεγάλης ισχύος, που κονιορτοποίησε αυτοκίνητα στον χώρο στάθμευσης και άνοιξε γιγαντιαίο κρατήρα πολλών μέτρων μπροστά στο δεκαώροφο κτίριο που ακόμη κάπνιζε.

Ολόκληρο το νότιο τμήμα του μεγάλου εμπορικού κέντρου καταστράφηκε, όπως και ιδιωτικό γυμναστήριο που βρισκόταν στον χώρο του πάρκινγκ, διαπίστωσε ο ρεπόρτερ.

Πυροσβέστες και στρατιωτικοί έψαχναν τα συντρίμμια για να εξακριβώσουν αν υπάρχουν κι άλλα θύματα.




Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων ανέφεραν πως «εχθρικά πυρά» προκάλεσαν πυρκαγιά σε αρκετούς ορόφους του εμπορικού κέντρου στη συνοικία Ποντίλσκι.

Έδωσαν στη δημοσιότητα πλάνα από κάμερα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, που κατέγραψαν την πρώτη, τεράστια έκρηξη που προκάλεσε σύννεφο καπνού σε σχήμα μανιταριού, ακολουθούμενη από σειρά εκρήξεων μικρότερης ισχύος.

Άλλα πλάνα εικονίζουν πυροσβέστες να βγάζουν έναν από τα συντρίμμια, καλυμμένο από σκόνη.

Περίοικοι, κάτοικοι γειτονικού κτιρίου τα παράθυρα του οποίου διαλύθηκαν από την έκρηξη, είπαν πως είχαν δει εκτοξευτήρα πολλαπλών πυραύλων κοντά στο εμπορικό κέντρο μερικές ημέρες νωρίτερα, χωρίς να δώσουν άλλες λεπτομέρειες.

Η αρχική έκρηξη στο εμπορικό κέντρο αντήχησε σε όλη την πρωτεύουσα, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.