Η Ουκρανία υποστηρίζει πως η Ρωσία επιχειρεί να τη χωρίσει στα δύο

Η Ουκρανία υποστηρίζει πως η Ρωσία επιχειρεί να τη χωρίσει στα δύο
A combo photo of Russian President Vladimir Putin and Ukraine President Volodymyr Zelensky. Zelensky has been repeatedly call on Putin to have direct talks but Moscow still unresponsive. (Photo by EyePress News / EyePress via AFP) Photo: AFP
Η Ρωσία επιχειρεί να χωρίσει στα δύο την Ουκρανία, υποστηρίζει η Ουκρανική Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Η Ρωσία επιχειρεί να χωρίσει την Ουκρανία στα δύο για να δημιουργήσει μια περιοχή που θα ελέγχει η Μόσχα έχοντας αποτύχει να καταλάβει ολόκληρη τη χώρα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ουκρανικής Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

«Στην πραγματικότητα είναι μια απόπειρα να δημιουργηθεί μια Βόρεια και μια Νότια Κορέα στην Ουκρανία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Κιρίλο Μπουντάνοφ και πρόσθεσε ότι η Ουκρανία σύντομα θα ξεκινήσει ανταρτοπόλεμο στο κατεχόμενο από τη Ρωσία έδαφος.

Σε μια μεταμεσονύχτια τηλεοπτική ομιλία το Σάββατο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τα δυτικά έθνη να παραδώσουν στρατιωτικό υλικό. Τα δυτικά έθνη έχουν δώσει μέχρι στιγμής στην Ουκρανία αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους, καθώς και φορητά όπλα και προστατευτικό εξοπλισμό, αλλά δεν έχουν προσφέρει βαριά πυρομαχικά ή αεροπλάνα.

«Περιμένουμε ήδη 31 ημέρες. Ποιος είναι υπεύθυνος για την ευρωατλαντική κοινότητα; Είναι πραγματικά ακόμα η Μόσχα, λόγω εκφοβισμού;», είπε ο Ζελένσκι, υποδηλώνοντας ότι οι δυτικοί ηγέτες εμπόδιζαν τις προμήθειες επειδή φοβούνταν τη Ρωσία.




Εν τω μεταξύ, Αμερικανοί αξιωματούχοι συνέχισαν τις προσπάθειες να αμβλύνουν τα σχόλια το Σάββατο από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είπε σε μια φλογερή ομιλία στην Πολωνία ότι ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι η Ουάσιγκτον δεν είχε στρατηγική αλλαγής καθεστώτος στη Μόσχα, λέγοντας στους δημοσιογράφους στην Ιερουσαλήμ ότι ο Μπάιντεν εννοούσε απλώς ότι ο Πούτιν δεν μπορούσε να «εξουσιοδοτηθεί να διεξάγει πόλεμο» εναντίον της Ουκρανίας ή οποιουδήποτε άλλου.

Μετά από περισσότερες από τέσσερις εβδομάδες σύγκρουσης, η Ρωσία απέτυχε να καταλάβει κάποια σημαντική πόλη της Ουκρανίας και η Μόσχα έδειξε την Παρασκευή ότι περιόριζε τις φιλοδοξίες της να επικεντρωθεί στην ασφάλεια της περιοχής Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, όπου οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές πολεμούν τον ουκρανικό στρατό τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Η αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ μπορεί να διεξαγάγει δημοψήφισμα για την ένταξή της στη Ρωσία

Η υποστηριζόμενη από τη Ρωσία αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία θα μπορούσε να διεξαγάγει σύντομα δημοψήφισμα για την ένταξή της στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο τοπικός ηγέτης Λεονίντ Πασετσνίκ.

«Νομίζω πως στο εγγύς μέλλον θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στο έδαφος της δημοκρατίας”, δήλωσε ο Πασετσνίκ, σύμφωνα με τοπικό ειδησεογραφικό μέσο ενημέρωσης. «Οι άνθρωποι θα ασκήσουν το απώτερο συνταγματικό τους δικαίωμα και θα εκφράσουν τη γνώμη τους για την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία».

Οι Ρώσοι στοχεύουν κέντρα αποθήκευσης καυσίμων και τροφίμων

Η Μόσχα λέει ότι οι στόχοι για αυτό που ο Πούτιν αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» περιλαμβάνουν την αποστρατικοποίηση και την «απενοχοποίηση» του γείτονά της. Η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της το αποκαλούν πρόσχημα για απρόκλητη εισβολή.

Η εισβολή έχει καταστρέψει αρκετές πόλεις της Ουκρανίας, έχει προκαλέσει μεγάλη ανθρωπιστική κρίση και έχει εκτοπίσει περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους, σχεδόν το ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού της Ουκρανίας.




Ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, Βαντίμ Ντενισένκο, δήλωσε την Κυριακή ότι η Ρωσία άρχισε να καταστρέφει τα ουκρανικά κέντρα αποθήκευσης καυσίμων και τροφίμων, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να διαλύσει τα αποθέματα και των δύο στο εγγύς μέλλον.

Κάτι που φαίνεται να επιβεβαιώνει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, λέγοντας ότι οι πύραυλοί του κατέστρεψαν ένα κοίτασμα καυσίμου το Σάββατο, καθώς και ένα στρατιωτικό εργοστάσιο επισκευής κοντά στη δυτική πόλη Λβιβ, μόλις 60 χλμ. (40 μίλια) από τα πολωνικά σύνορα.

Στην τελευταία του στρατιωτική αξιολόγηση, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην περικύκλωση των ουκρανικών στρατευμάτων που αντιμετωπίζουν απευθείας αυτονομιστικές περιοχές στα ανατολικά.

«Το πεδίο μάχης σε όλη τη βόρεια Ουκρανία παραμένει σε μεγάλο βαθμό στατικό με τις τοπικές ουκρανικές αντεπιθέσεις να εμποδίζουν τις ρωσικές προσπάθειες να αναδιοργανώσουν τις δυνάμεις τους», ανέφερε το υπουργείο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters

Διαβάστε ακόμα:

Τι πετυχαίνουν οι κυρώσεις; Ένας ειδικός εξηγεί

«Καμένη γη» η ουκρανική πόλη Λβιβ – Συμφωνήθηκαν δύο ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων

Ο Μακρόν δεν συμφωνεί με τον χαρακτηρισμό «χασάπης» που είπε ο Μπάιντεν για τον Πούτιν