Η Ουκρανία νομιμοποίησε τα κρυπτονομίσματα

Η Ουκρανία νομιμοποίησε τα κρυπτονομίσματα
Representation of cryptocurrencies are seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on September 28, 2021. (Photo illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP

Νόμο που ρυθμίζει τη χρήση των κρυπτονομισμάτων, εν μέσω πολέμου, υπέγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky την Τετάρτη 16 Μαρτίου, με σκοπό τη δημιουργία συνθηκών για τη νόμιμη χρήση κρυπτονομισμάτων στην επικράτεια της Ουκρανίας. Όπως αναφέρεται σχετικά, η Εθνική Επιτροπή Κινητών Αξιών και Χρηματιστηρίου της Ουκρανίας (NSSMC) και η Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας (NBU) θα είναι υπεύθυνες για τη ρύθμιση της αγοράς ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Ο νόμος ορίζει το νομικό καθεστώς και την ιδιοκτησία των εικονικών περιουσιακών στοιχείων, θεσπίζει απαιτήσεις εγγραφής για παρόχους (VASP) και προβλέπει την παρακολούθηση συναλλαγών.

Η Εθνική Επιτροπή Κινητών Αξιών και Χρηματιστηρίου θα καθορίσει τους κανόνες για την κυκλοφορία των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων στη χώρα και θα εκδώσει άδειες VASP για την άσκηση δραστηριοτήτων.

«Η Ουκρανία νομιμοποίησε τον τομέα των κρυπτονομισμάτων — ο Volodymyr Zelensky υπέγραψε τον σχετικό νόμο. Τώρα τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων ξένων και ουκρανικών εταιρειών θα λειτουργούν νόμιμα και οι τράπεζες θα μπορούν να ανοίγουν λογαριασμούς για αυτά. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη της αγοράς εικονικών περιουσιακών στοιχείων στην Ουκρανία», ανέφερε  στο Twitter το Υπουργείο Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ουκρανίας .

Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ουκρανίας Mykhailo Fedorov πρόσθεσε ότι από το ξέσπασμα των εχθροπραξιών, τα κρυπτονομίσματα έχουν γίνει ένα ισχυρό χρηματοοικονομικό εργαλείο που βοηθά στην προσέλκυση πρόσθετης χρηματοδότησης για την υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων.