Η παγκόσμια οικονομία ξαφνικά πηγαίνει καλύτερα – Θα αποφύγουμε τελικά μια παγκόσμια ύφεση;

Η παγκόσμια οικονομία ξαφνικά πηγαίνει καλύτερα – Θα αποφύγουμε τελικά μια παγκόσμια ύφεση;
Θετικότερα του αναμενομένου τα μηνύματα για την παγκόσμια οικονομία.

Οι οικονομίες στην καρδιά της Ευρώπης αναπτύσσονται πιο γρήγορα απ’ ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι τελικά θα αποφευχθεί μια παγκόσμια ύφεση.

Η ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου του έτους στις 19 χώρες που χρησιμοποιούν το Ευρώ ήταν 0,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη. Το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο του αντίστοιχου που είχε καταγραφεί στο τελευταίο τρίμηνο του 2018.

Η επίδοση εξέπληξε τους οικονομολόγους, οι οποίοι θεωρούν ότι τροφοδοτείται από τη μείωση της ανεργίας, την άνοδο των μισθών, και την ισχυρότερη καταναλωτική ζήτηση.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι φοβόνταν πολλοί αναλυτές.

Η Κίνα είχε χάσει τη δυναμική της εξαιτίας του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ και της κυβερνητικής παρέμβασης κατά του δανεισμού υψηλού ρίσκου. Το Πεκίνο αντέδρασε με μέτρα τόνωσης της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των περικοπών στην εταιρική φορολογία, νέων έργων υποδομής, και χαλαρότερης νομισματικής πολιτικής. Η οικονομία της χώρας ξεπέρασε τις προσδοκίες κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, καταγράφοντας ανάπτυξη 6,4%.

Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,2% – μεγαλύτερο του αναμενομένου – χάρη στις αυξημένες δημόσιες δαπάνες και το χαμηλότερο επίπεδο εισαγωγών.

Το Brexit, το οποίο θα μπορούσε να εκτροχιάσει την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου και να βλάψει τους γείτονές του, έχει αναβληθεί, πιθανότατα μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Ο Florian Hense, οικονομολόγος στην τράπεζα Berenberg, δήλωσε ότι οι εξελίξεις δείχνουν πως το 2019 ίσως να μην αποδειχθεί τόσο ζοφερό όσο θα περίμενε κανείς.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, οι εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας έχουν μειωθεί, οι ειδήσεις από την Κίνα δείχνουν ότι τα μέτρα τόνωσης της κινεζικής οικονομίας ίσως έχουν αρχίσει να αποδίδουν, και ο κίνδυνος ενός άμεσου σκληρού Brexit έχει υποχωρήσει», είπε.

Πρόσθετα στοιχεία για τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη ενισχύουν τη θετική εικόνα.

Το ΑΕΠ της Ισπανίας αυξήθηκε κατά 0,7% το τελευταίο τρίμηνο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του αμέσως προηγούμενου τριμήνου ήταν 0,6%. Η Γαλλία διατήρησε ρυθμό ανάπτυξης 0,3%, ενώ η Ιταλία κατέγραψε ανάπτυξη 0,2%. Τα στοιχεία για τη γερμανική οικονομία δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί. Ωστόσο, τα αποτελέσματα ερευνών γνώμης καταγράφουν μια θετική τάση, παρόλο που η χώρα απέφυγε …παρά τρίχα την ύφεση στα τέλη του 2018.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 0,3% το τρίμηνο έως το τέλος Φεβρουαρίου. Αν και το ποσοστό είναι υψηλότερο του αναμενομένου, οικονομολόγοι ανέφεραν ότι η αύξηση οφείλεται στη συγκέντρωση αποθεμάτων από τις επιχειρήσεις ενόψει της αρχικής ημερομηνίας του Brexit που ήταν στις 29 Μαρτίου.

Στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη έδειξαν ότι η ανεργία σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκε στο 7,7% τον Μάρτιο – το χαμηλότερο ποσοστό από τον Σεπτέμβριο του 2008.

«Μπορούμε να πούμε ότι οι προβλέψεις για ύφεση στην ευρωζώνη ήταν σίγουρα πρόωρες», δήλωσε ο Peter Vanden Houte, επικεφαλής οικονομολόγος της ING για το Βέλγιο και την Ευρωζώνη.