Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού κινδυνεύει, και αυτός είναι ο λόγος

Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού κινδυνεύει, και αυτός είναι ο λόγος

Η μεγάλη απειλή για τα αμπέλια που ίσως κρίνει πολλά το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού αναμένεται να μειωθεί κατά 5% μέσα στο 2016, κάτι το οποίο θα καταστήσει τη χρονιά μια από τις χειρότερες από τις αρχές του αιώνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV).

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες, οι οποίες προφανώς προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες της ραγδαίας πτώσης της παραγωγής, όπως σημειώνει ο OIV.

«Με την παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας, παρακολουθούμε την αύξηση μιας σειράς από ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία γίνονται όλο και πιο συχνά και σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα», ανέφερε στο Reuters ο επικεφαλής του OIV, Jean-Marie Aurand.

Πολύ μεγάλη πτώση στην παραγωγή αναμένεται να εμφανίσουν φέτος οι χώρες της Λατινικής Αμερικής, και κυρίως οι Χιλή και Αργεντινή. Το φαινόμενο Ελ Νίνιο και οι εκτεταμένες βροχοπτώσεις ήταν η κύρια αιτία.

Παγκόσμιας φήμης χώρες στον τομέα του κρασιού, όπως η Γαλλία και η Νότια Αφρική, αντιμετωπίζουν επίσης πολύ σημαντικά προβλήματα από τις άσχημες καιρικές συνθήκες. Όμως η αύξηση της παραγωγής σε Ισπανία, ΗΠΑ και Αυστραλία μετριάζουν τις συνολικές απώλειες.

Η φετινή απόδοση στην παραγωγή κρασιού αναμένεται να είναι χειρότερη και από την καταστροφική χρονιά του 2012, καθώς σύμφωνα με ανάλυση της Morgan Stanley, η συνολική ποσότητα φέτος θα είναι μειωμένη κατά 300 εκατ. κιβώτια.

Παρόλα αυτά δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν οι φίλοι του κρασιού δουν άμεσες ελλείψεις στα ράφια των καταστημάτων. Ο OIV δηλώνει ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να γίνουν τέτοιου είδους υπολογισμοί, όμως αναμένεται αύξηση της ζήτησης σε σύγκριση με το 2015. Έτσι τα αποθέματα που υπάρχουν σε αποθήκες και κάβες σε όλο τον κόσμο ίσως για την ώρα σώσουν την κατάσταση. Κάτι το οποίο δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα.