Η παγκόσμια πρωτεύουσα της κοκαΐνης στρέφεται στην κάνναβη

Η παγκόσμια πρωτεύουσα της κοκαΐνης στρέφεται στην κάνναβη
A man displays for sale cannabis-made products for therapeutic use at a fair of products and derivatives of marijuana for medicinal use in Bogota, Colombia, on December 22, 2015. On Tuesday, Colombia legalized medical marijuana through a decree signed by President Juan Manuel Santos, which regulates the cultivation, processing, importation and exportation of cannabis and its derivatives for therapeutic purposes. Colombia thus joins to Mexico, 23 states of US and Uruguay, which have allowed the use of cannabis for medicinal purposes. Chile, meanwhile, is studying a decriminalization in a draft legislation in Congress. AFP PHOTO / GUILLERMO LEGARIA / AFP / GUILLERMO LEGARIA (Photo credit should read GUILLERMO LEGARIA/AFP/Getty Images)

Τα νόμιμα ναρκωτικά μπορεί να είναι ακόμα πιο προσοδοφόρα για την Κολομβία.

 

της Βαλεντίνα Ζαρία

Διάσημη για τα καρτέλ κοκαΐνης – σας θυμίζει τίποτα το όνομα Πάμπλο Εσκομπάρ; -, η Κολομβία τώρα θέλει μερίδιο στην παραγωγή μιας άλλης ναρκωτικής ουσίας: της μαριχουάνας.

Το κλίμα και οι νόμοι της χώρας την καθιστούν ιδανική για την καλλιέργεια μαριχουάνας, δήλωσε στο Bloomberg ο υπουργός Υγείας της Κολομβίας Αλεχάνδρο Γκαβίρια. Ο Γκαβίρια επισήμανε ότι η αυξανόμενη νομιμοποίηση της κάνναβης στη Βόρεια Αμερική έχει δημιουργήσει μια οικονομική ευκαιρία για τη χώρα του. «Φέτος, θα δούμε διεθνείς εταιρείες να έρχονται στην Κολομβία για να παράγουν ιατρική μαριχουάνα».

Τον προηγούμενο μήνα, ο Πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος υπέγραψε έναν νόμο που νομιμοποιεί την καλλιέργεια και την πώληση μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς. Σύμφωνα με το άρθρο 1, «στόχος του παρόντος νόμου είναι η ρύθμιση της καλλιέργειας φυτών κάνναβης, της νομιμοποίησης της κατοχής σπόρων για την καλλιέργεια κάνναβης, του ελέγχου των χώρων καλλιέργειας, των διαδικασιών καλλιέργειας και παραγωγής, καθώς και των εξαγωγών και εισαγωγών και της χρήσης του προϊόντος και των παραγώγων του αυστηρά για επιστημονικούς και ιατρικούς σκοπούς».

Οι νέοι κανόνες «αποτελούν ένα μεγάλο βήμα για να μπει η Κολομβία στην πρωτοπορία της πάλης εναντίων των παθήσεων» είπε ο Σάντος κατά την τελετή υπογραφής, σύμφωνα με το Associated Press. Ο ίδιος τόνισε ότι ο νόμος αφορά αποκλειστικά τη μαριχουάνα που χρησιμοποιείται για ιατρικούς και επιστημονικούς σκοπούς.

Η μαριχουάνα, πάντως, είναι ήδη δημοφιλής στην Κολομβία. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Ναρκωτικών για το 2015, 408 τόνοι του συγκεκριμένου ναρκωτικού κατασχέθηκαν το 2015 στη χώρα.