Οι παγκόσμιοι ηγέτες δεσμεύονται εκ νέου για τον τερματισμό της αποψίλωσης των δασών

Οι παγκόσμιοι ηγέτες δεσμεύονται εκ νέου για τον τερματισμό της αποψίλωσης των δασών
File photo of Amazon forest in Brazil. More than 100 world leaders have promised to end and reverse deforestation by 2030, in the COP26 climate summit's first major deal reached on Tuesday Nov 2, 2021. Brazil - where stretches of the Amazon rainforest have been cut down - was among the signatories on Tuesday. The pledge includes almost £14bn ($19.2bn) of public and private funds. The countries who have signed the pledge - including Canada, Brazil, Russia, China, Indonesia, the Democratic Republic of the Congo, the US and the UK - cover around 85 percent of the world's forests. SFBflorestal/EYEPRESS (Photo by EyePress News / EyePress via AFP) Photo: AFP

της Katherine Dunn

Εν όψει μιας επίσημης ανακοίνωσης παγκόσμιας δέσμευσης για τον τερματισμό της αποψίλωσης των δασών στην COP26, οι ΜΚΟ και οι ειδικοί υποδέχτηκαν τα νέα με επιφυλακτική αισιοδοξία και περισσότερο αίσθημα déjà vu – αυτά τα έχουμε ξανακούσει.

Η δέσμευση, η οποία ανακοινώνεται επίσημα σήμερα στην COP26 στη Γλασκώβη στη Σκωτία, συγκεντρώνει παγκόσμιους ηγέτες από 100 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, της Κίνας, της Ρωσίας και της Ινδονησίας, οι οποίοι δεσμεύονται να «σταματήσουν και να αντιστρέψουν» την αποψίλωση των δασών μέχρι το 2030.

Παράλληλα, δεσμεύονται να διαθέσουν συνολικά 19,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση, με 12 δισεκατομμύρια δολάρια να προέρχονται από τις κυβερνήσεις, την περίοδο το 2021-2025. Η συμφωνία ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία φιλοξενεί τη διάσκεψη.

Η δέσμευση είναι αξιοσημείωτη επειδή φέρνει στο τραπέζι πολλές χώρες με σημαντικές δασικές εκτάσεις, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, όπου βρίσκονται μεγάλες εκτάσεις του Αμαζονίου – μια από τις μεγαλύτερες «παγίδες» δέσμευσης άνθρακα στον κόσμο – που απειλούνται άμεσα από την υλοτομία και τη γεωργία. Αυτό έγινε διπλά σαφές νωρίτερα φέτος, όταν οι επιστήμονες ανέφεραν ότι τα δάση εκπέμπουν περισσότερο CO2 απ’ ό,τι απορροφούν, κυρίως λόγω των πυρκαγιών.

Αλλά η συμφωνία εφιστά επίσης την προσοχή στην αποτυχία των προηγούμενων δεσμεύσεων για τον τερματισμό της αποψίλωσης των δασών – τη Διακήρυξη του Aichi το 1993, η οποία έθετε στόχο να μειωθεί στο μισό ο ρυθμός απώλειας της ποικιλομορφίας έως το 2020, την Πρόκληση της Βόννης του 2011 για την αποκατάσταση 150 εκατομμυρίων εκταρίων υποβαθμισμένης γης έως το 2020 και, ιδιαίτερα, τη Διακήρυξη της Νέας Υόρκης για τα Δάση, που υπογράφηκε το 2014. Αυτή η συμφωνία με 200 υπογράφοντες, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων κυβερνήσεων, δεσμευόταν να αντιστρέψει την αποψίλωση των δασών έως το 2030.

Τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, οι υπογράφοντες δήλωσαν σε μια ενημέρωση ότι, ενώ σημειώνεται πρόοδος σε πολλά μέρη, η «συνολική δράση υπολείπεται της ταχύτητας, της κλίμακας και της χρηματοδότησης που απαιτείται», προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι.

Η δέσμευση για τον τερματισμό της αποψίλωσης των δασών δεν είναι η μόνη σημαντική ανακοίνωση που αναμένεται με ενδιαφέρον. Παράλληλα, θα ανακοινωθεί μια δέσμευση για το μεθάνιο, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να ανακοινώνει μια εταιρική σχέση 90 χωρών – συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας – για να περιοριστεί η αύξηση των παγκόσμιων εκπομπών στο 30% έως το 2030, σε σύγκριση με τις εκπομπές του 2020.

Το μεθάνιο παραμένει στην ατμόσφαιρα για πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα από το CO2, αλλά είναι επίσης πολύ πιο ισχυρό.

Πηγή: Fortune.com