Η πανδημία άλλαξε και το lifestyle φέρνοντας ανακατατάξεις στην αγορά

Η πανδημία άλλαξε και το lifestyle φέρνοντας ανακατατάξεις στην αγορά
Photo: pixabay.com
Η ανθεκτικότητα του κλάδου αθλητικών ειδών, οι νέες τάσεις και η έκρηξη του online.

Περιοριστικά μέτρα, τηλεργασία και τηλεκπαίδευση αναδιατάσσουν τα μερίδια των εταιρειών ένδυσης, καθώς η ζήτηση μετατοπίστηκε από ρούχα γραφείου σε αθλητική μόδα, φόρμες, αθλητικά υποδήματα και αξεσουάρ για περίπατο και άσκηση.

Αυτή η τάση προσθέτει αξία σε μια αγορά που είχε επιδείξει ανθεκτικότητα καταγράφοντας διψήφια ποσοστά ανάπτυξης τα πρόσφατα χρόνια. Έτσι, παρά τα lockdown του 2020 χάρις στο ηλεκτρονικό εμπόριο και το click away οι εταιρείες αθλητικών ειδών προσέλκυσαν παραδοσιακούς πελάτες τους αλλά και νέους, όπως αυτοί άνω των 40 καταφέρνοντας να πραγματοποιήσουν πωλήσεις που δεν αποκλίνουν πολύ από τα επίπεδα του 2019. Ζητούμενο είναι βέβαια τι μέρος αυτής της πελατείας θα παραμείνει στην μετά Covid-19 εποχή, στοιχείο που θα καθορίσει τις στρατηγικές omnichannel των δικτύων.

Πάντως ο κλάδος των αθλητικών και κυρίως του «athleisure», έχει επιβεβαιώσει την ανθεκτικότητά του και από την προηγούμενη οικονομική κρίση ενώ ευνοείται από την παγκόσμια τάση για το ευ ζην καταγράφοντας διεθνώς διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης. Ως αποτέλεσμα οι εταιρείες του κλάδου έχουν αναπτύξει οργανωμένη παρουσία στο ηλεκτρονικό εμπόριο και επενδύουν συστηματικά σε υποδομές logistics. Είναι ενδεικτικό ότι ο μεγάλος παίκτης της ελληνικής αγοράς, η Intersport, που αναπτύσσει ο όμιλος Fourlis επενδύει 12 εκατ. ευρώ σε νέες υποδομές logistics ενώ αναβαθμίζει συστηματικά τα τελευταία χρόνια το δίκτυο φυσικών καταστημάτων της με τεχνολογίες αιχμής υιοθετώντας omnichannel στρατηγική. Η εταιρεία υπερδιπλασίασε το μερίδιό της στον συνολικό τζίρο του ομίλου (και στο εννεάμηνο εμφάνισε πωλήσεις 97,7 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 19,4%) ενώ ανάλογη είναι η τάση και σε άλλα δίκτυα της αγοράς και ειδικότερα στις δύο ελληνικές αλυσίδες Cosmos Sport και Zakcret.

Η Cosmos Sport επενδύει συστηματικά στο online κανάλι από τότε που είχε 10 καταστήματα- έναντι 48 σήμερα. Έτσι η πανδημία την βρήκε έτοιμη να ανταποκριθεί στην μεγάλη ζήτηση του ηλεκτρονικού εμπορίου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ψηφιακές πωλήσεις πλησίασαν το 40% το 2019, αλλά ειδικά το 2020 η συμμετοχή των online πωλήσεων ξεπέρασε το 50% των συνολικών εσόδων της εταιρείας. Παρά τις προκλήσεις άνοιξε 9 καταστήματα το 2020 ενώ ολοκλήρωσε επένδυση σε σύγχρονο Logistics Center έκτασης 7.000 τ.μ..

Σταθερά επενδύει στο δίκτυό της και η Zakcret, που έχει παρουσία στο online κανάλι ήδη από το 2008 υλοποιώντας συστηματικά στρατηγική omnichannel. Ήδη από το 2019 ο διαδικτυακός τζίρος άγγιζε σχεδόν το 1/4 τους ετήσιου κύκλου εργασιών ενώ πέρυσι, με κλειστά 23 καταστήματα, εμφάνισε αύξηση των online πωλήσεων πάνω από 100%. Η εταιρεία διαθέτει δίκτυο 23 καταστημάτων με ιδιόκτητα brands District75 και Venimo κι έχει πλάνο ανάπτυξης στο οποίο είναι δεσμευμένη, με στόχο δημιουργία νέων φυσικών καταστημάτων (με 2-3 νέα φέτος μετά το πρόσφατο άνοιγμα στην Τσιμισκή τον περασμένο Σεπτέμβριο).

Η αγορά 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αξία της συγκεκριμένης αγοράς δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί μιας και καλύπτει από τα είδη ένδυσης και υπόδησης για επαγγελματίες, μέχρι ρούχα καθημερινής χρήσης, είδη μόδας, wearables, αξεσουάρ και εξοπλισμό για αθλήματα, είδη γυμναστηρίου κ.ο.κ.. Συμπεριλαμβανομένων των ειδών που διατίθενται στη μαζική αγορά και από αλυσίδες τύπου Zara και H&M και χωρίς να υπολογίζεται το hardware της αγοράς εκτιμάται ότι ο τζίρος του κλάδου ξεπερνά τα 600-700 εκατ. ευρώ, με βάση εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς.

Οι προμηθευτές της αγοράς είναι κατά βάση θυγατρικές πολυεθνικών σημάτων ενώ ο πυρήνας της ελληνικής αγοράς είναι τα δίκτυα multibrand καταστημάτων με την πολυεθνική Intersport να βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης, με 53 καταστήματα στην Ελλάδα, ακολουθούμενη από αλυσίδες όπως η Cosmos Sports και η Zakcret. Όμως οι προοπτικές της αγοράς φαίνεται να προσελκύουν και άλλα retail brands, με ενδεικτική την είσοδοο τα τελευταία χρόνια στην αγορά των Decathlon και Sport Depot.

Τα μεγάλα brands της αθλητικής ένδυσης όπως η Adidas και η Nike διαθέτουν παρουσία στην αγορά και με μεμονωμένα καταστήματα. Σταθερά κερδίζει μερίδια και η Under Armour, σήμα που έφερε στην ελληνική αγορά ο Σάμ Φάις πριν από μια τετραετία περίπου κι ενώ είχε προηγηθεί η σύμπραξη με την πολυεθνική Puma μέσω της Sportswind και κατόπιν το master franchise της Adidas ενώ στο χαρτοφυλάκιο του Fais Group περιλαμβάνεται σειρά αθλητικών brands όπως η σουηδική Tretorn και η αμερικανική Prince.