Η πανδημία συνεχίζει την επέλασή της στη χώρα – Τι δείχνει το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων

Η πανδημία συνεχίζει την επέλασή της στη χώρα – Τι δείχνει το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων
Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020 και εικονίζει την Κατερίνα Κοντού, μεταπτυχιακή φοιτήτρια και μέλος της ερευνητικής ομάδας που μελετά τα λύματα της Αττικής, να κρατά το δείγμα σε δοκιμαστικούς σωλήνες στο εργαστήριο της Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Αθήνα, Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2020. Από την στιγμή που παραλαμβάνουν το δείγμα, αυτό μεταφέρεται σε δύο φυγοκεντρικούς σωλήνες των 50 ml για να ξεκινήσει το πρώτο στάδιο που αφορά το στάδιο της προσυγκέντρωσης του δείγματος. Οι ερευνητές τοποθετούν τους φυγοκεντρικούς σωλήνες μέσα σε μια συσκευή που λέγεται ψυχόμενη φυγόκεντρος, η οποία έχει ρυθμιστεί στους 4οC για να απομακρυνθούν τα σωματίδια μεγάλου μεγέθους και τα βακτήρια. Το επόμενο στάδιο αφορά την απομόνωση του ιικού φορτίου . ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Aυξητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε τρεις από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, παρατηρήθηκαν την εβδομάδα 4-10 Απριλίου, σε σχέση με την εβδομάδα 28 Μαρτίου έως 3 Απριλίου. Πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε επτά από τις δώδεκα περιοχές του ΕΔΕΛ και σταθεροποιητικές τάσεις σε τρεις από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το ΕΔΕΛ.

Καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στα Ιωάννινα (+33%) και στην Κέρκυρα (+49%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στο Βόλο (+25%).

Καθαρά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στη Θεσσαλονίκη (-39%) και στον Άγιο Νικόλαο (-71%), ενώ οριακή ήταν η μείωση στα Χανιά (-12%), στην Ξάνθη (-21%), στο Ηράκλειο (-22%) και στην Πάτρα (- 25%).

Το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό στην Περιφέρεια Αττικής (+5%), στη Λάρισα (-5%) και στην Αλεξανδρούπολη (-7%).