Οι παράπλευρες συνέπειες του κορωνοϊού: Τα κακά αλλά και τα καλά που γέννησε η πανδημία

Οι παράπλευρες συνέπειες του κορωνοϊού: Τα κακά αλλά και τα καλά που γέννησε η πανδημία
Έρημος δρόμος λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας των πολιτών, με σκοπό την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού, στο κέντρο της Κορίνθου, Σάββατο 04 Απριλίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το πρώτο live video webcast της KPMG διερεύνησε τις βασικές αλλαγές που συμβαίνουν στις κοινωνίες τις τελευταίες εβδομάδες.

Τα γρήγορα αντανακλαστικά του επιχειρηματικού κόσμου και των δημόσιων φορέων στη διατήρηση της επιχειρησιακής συνέχειας ανέδειξε η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του πρώτου live video webcast που πραγματοποίησε η KPMG στην Ελλάδα, για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το πολυθεματικό webcast, το οποίο συντόνισε ο Βαγγέλης Αποστολάκης, αντιπρόεδρος της KPMG στην Ελλάδα και παρακολούθησαν περισσότερα από 400 άτομα, μεταδόθηκε την Πέμπτη 2 Απριλίου.

Ο Βαγγέλης Αποστολάκης

«Ο κορωνοϊός αποτελεί μια πρωτοφανή κρίση που πλήττει συμμετρικά την προσφορά και τη ζήτηση στις αγορές. Η στήριξη των οικονομιών θα είναι ανάλογη της περίστασης, καθώς, αυτή τη φορά, δεν μιλάμε για ένα κράτος ή μια εταιρεία που έκανε λάθη και χρειάζεται διάσωση» τόνισε η Sophie Heading, Global Geopolitics Lead της KPMG. Για την «επόμενη μέρα», η S. Heading πρόβλεψε ότι θα «δούμε τις πολιτικές για εμπόριο, επενδύσεις και μετανάστευση να αποκτούν πιο “εθνικιστικό” χαρακτήρα», διευκρίνισε όμως ότι «σήμερα βιώνουμε ένα σπάνιο επίπεδο πολιτικής σταθερότητας παντού στην Ευρώπη». Ακόμα τόνισε την «διαμάχη» για την οικονομική υποστήριξη της Ευρωζώνης, μεταξύ του Βορρά που υποστηρίζει την επιλογή του ESM και του Νότου της Ευρώπης που επιθυμεί την λύση το Corona Bond.

Η ανάγκη για «κοινωνική απομόνωση» λειτούργησε ως καταλύτης για την ψηφιοποίηση κράτους και επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ωστόσο, σύμφωνα με τον Καθηγητή ψηφιακής διακυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Γιάννη Χαραλαμπίδη, «αυτό που θα μείνει ως παρακαταθήκη είναι η απόδειξη ότι “όλα γίνονται”, ακόμα και ο νόμος μπορεί να αλλάξει γρήγορα». O Καθηγητής αναφέρθηκε στην αλλαγή νοοτροπίας η οποία συντελείται σε διάφορους τομείς, όπως είναι τα πανεπιστήμια, όπου, μέχρι πρότινος, η τηλε-εκπαίδευση εθεωρείτο ως σχεδόν «άκυρη» και υπερθεμάτισε την σημασία που έχει «η πίστη στους ειδικούς» όπως επιδεικνύεται εσχάτως από τους Έλληνες.

Η Sophie Heading

Το ειδικό βάρος της ακεραιότητας (integrity) και της ενσυναίσθησης (empathy) στην επικοινωνία με τον πελάτη στη σημερινή συγκυρία ανέδειξε στην παρουσίασή του ο Julio Hernandez, Global Head of Customer Advisory της KPMG. «Είναι ανάγκη να επικοινωνούμε ξεκάθαρα με τους πελάτες και να δημιουργούμε με σύνεση τις προσδοκίες που έχουν από εμάς», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε και στη στενή σύνδεση που παρατηρείται σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ανάμεσα στην εμπειρία πελάτη και την εμπειρία εργαζόμενου.

«Η φορολόγηση είναι πλέον μέσο συγκέντρωσης πόρων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που πλήττονται» δήλωσε η Γεωργία Σταματέλου, Γενική Διευθύντρια και Επικεφαλής Φορολογικών και Νομικών Υποθέσεων της KPMG στην Ελλάδα. Σε μια συνοπτική παρουσίαση του φορολογικού πλαισίου, το οποίο αλλάζει συνεχώς, η Γ. Σταματέλου τόνισε και αυτή ότι ο κορωνοϊός συνέβαλε στην απλοποίηση διαδικασιών όπως οι δωρεές από ιδιωτικές εταιρείες και η επιστροφή φόρου εισοδήματος, επεσήμανε ωστόσο ότι, στην «επόμενη μέρα» θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση για θέματα όπως transfer pricing και φορολογική κατοικία.

Η Γεωργία Σταματέλου

Την ιδέα της «ψηφιακής υγιεινής» ανέδειξε στην παρουσίασή του ο Δρ. Θεόδωρος Στεργίου, Senior Manager της KPMG στην Ελλάδα, περιγράφοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να προστατεύουμε τα προσωπικά δεδομένα στο οικογενειακό περιβάλλον, στο οποίο δουλεύουμε όλοι σήμερα. «Είναι γεγονός ότι η ανησυχία των ανθρώπων τους καθιστά ευάλωτους σε επιθέσεις κοινωνικής μηχανικής και ύποπτα sites, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί σήμερα» τόνισε ο ίδιος.