Οι πέντε κινεζικές εταιρείες στη “μαύρη λίστα” εξαγωγών των ΗΠΑ και η απάντηση του Πεκίνου

Οι πέντε κινεζικές εταιρείες στη “μαύρη λίστα” εξαγωγών των ΗΠΑ και η απάντηση του Πεκίνου
Symbolic photo montage: China vs. USA | usage worldwide Photo: AFP
Η μαύρη λίστα ανακοινώθηκε καθώς οι ΗΠΑ ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας, ιδιαίτερα μετά την υπογραφή της σινορωσικής συμφωνίας Σι-Πούτιν για συνεργασία «χωρίς όρια» τον περασμένο Φεβρουάριο.

Πέντε κινεζικές εταιρείες έχει θέσει στη μαύρη λίστα εξαγωγών η κυβέρνηση Μπάιντεν, καθώς φέρεται να έχουν παραβιάσει τις κυρώσεις παρέχοντας υποστήριξη σε στρατιωτικές και αμυντικές εταιρείες της Ρωσίας πριν και κατά τη διάρκεια της εισβολής στην Ουκρανία, γράφουν οι Financial Times.

Το υπουργείο Εμπορίου έθεσε τις κινεζικές εταιρείες στη «λίστα οντοτήτων» στις οποίες δεν μπορούν να εξάγουν οι αμερικανικές εταιρείες. Πρόκειται για τις Connec Electronic, King Pai Technology, Sinno Electronics, Winninc Electronic και World Jetta (HK) Logistics.

«Στέλνουμε ισχυρό μήνυμα σε οντότητες και ιδιώτες σε όλο τον κόσμο ότι, αν επιδιώξουν να στηρίξουν τη Ρωσία, οι ΗΠΑ θα διακόψουν κάθε επαφή», δήλωσε ο Άλαν Εστέβες, υφυπουργός Εμπορίου. Η μαύρη λίστα ανακοινώθηκε καθώς οι ΗΠΑ ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας, ιδιαίτερα μετά την υπογραφή της σινορωσικής συμφωνίας Σι-Πούτιν για συνεργασία «χωρίς όρια» τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το υπουργείο Εμπορίου, ωστόσο, δεν κατηγόρησε την κινεζική κυβέρνηση ή τον στρατό ότι προμήθευσαν με όπλα τους Ρώσους. «Δεν έχουμε δει την Κίνα να παρέχει στη Ρωσία στρατιωτικό εξοπλισμό ή να παρακάμπτει συστηματικά τις κυρώσεις», δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Η αντίδραση της Κίνας: Κοντά τα χέρια σας

Η Κίνα κάλεσε την Τετάρτη τις ΗΠΑ να άρουν αμέσως τις κυρώσεις σε πέντε κινεζικές εταιρείες και να κοντύνουν τα χέρια τους και τις μονομερείς κυρώσεις εναντίον κινεζικών εταιρειών, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιζιάν δήλωσε στο πλαίσιο τακτικής συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο: «Οι κυρώσεις με το πρόσχημα της υποστήριξης στη στρατιωτική και αμυντική βιομηχανική βάση της Ρωσίας δεν βασίζονται στο διεθνές δίκαιο ούτε γίνονται αποδεκτές από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», είπε ο Ζάο. «Πρόκειται για μονομερείς κυρώσεις και για μακροχεριά των ΗΠΑ. Η Κίνα είναι σθεναρά αντίθετη σ’ αυτό».

Και πρόσθεσε: «Η σινορωσική οικονομική και εμπορική συνεργασία βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, την ισότητα και τα κοινά οφέλη και δεν πρέπει να υπόκειται σε παρεμβάσεις ή περιορισμούς από κανένα τρίτο μέρος. Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να υπονομεύουν με κανέναν τρόπο τα νόμιμα συμφέροντα της Κίνας και τις σχέσεις της με τη Ρωσία».

Η Κίνα θα διαφυλάξει αποφασιστικά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών, πρόσθεσε ο Ζάο. «Προτρέπουμε τις ΗΠΑ να διορθώσουν αμέσως τα λάθη τους, να άρουν τις σχετικές κυρώσεις και να σταματήσουν να απλώνουν το χέρι τους και να επιβάλλουν μονομερώς κυρώσεις κατά κινεζικών εταιρειών».