Οι πέντε μετοχές που πούλησε ο Γουόρεν Μπάφετ και δικαιώθηκε

Οι πέντε μετοχές που πούλησε ο Γουόρεν Μπάφετ και δικαιώθηκε
epa04696380 Nebraska Furniture Mart and Berkshire Hathaway, CEO Warren Buffett answers questions for a crowd inside his new North Texas store for a cancer benefit in The Colony, Texas, USA, 08 April 2015. There are currently only three Nebraska Furniture Mart stores in United States with the new store in Texas will be the fourth. EPA/LARRY W. SMITH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρόλο που ο Μπάφετ πούλησε αεροπορικές και τραπεζικές μετοχές, δεν έχει επανατοποθετήσει τα κεφάλαιά του πουθενά, περιμένοντας την μεγάλη ευκαιρία.

Η εταιρεία του μεγαλοεπενδυτή, Berkshire Hathaway  προχώρησε σε ρευστοποιήσεις των θέσεων που κατείχε σε αεροπορικές εταιρείες και σε μεγάλες τράπεζες, αναφέρει άρθρο που δημοσίευσε το Forbes. Αυτό άλλωστε είχε επισημάνει ο ίδιος κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων.

Στους συγκεκριμένους τίτλους περιλαμβάνονται οι Bank of New York/Mellon, Delta Airlines, Goldman Sachs, Southwest Airline και U.S. Bancorp. Η πορεία τους μετά το sell-off του Μαρτίου ήταν κάθε άλλο παρά θετική, δικαιώνοντας την απόφαση του Γουόρεν Μπάφετ.

Bank of New York Mellon 

Στα μέσα Μαρτίου η μετοχή της τράπεζας υποχώρησε κάτω από το προηγούμενο σημείο στήριξης στα περίπου 30 δολάρια. Αν και ο τραπεζικός τίτλος δεν έμεινε για πολύ σε αυτά τα επίπεδα, ωστόσο, δεν κατάφερε να ανακάμψει με πειστικό τρόπο. Αξίζει να επισημανθεί ότι η τάση της μετοχής ήταν πτωτική από τις αρχές του 2018.

Delta Airlines 

Η κορυφαία αεροπορική εταιρεία υποχώρησε κάτω από τα επίπεδα στήριξης των τελευταίων τεσσάρων ετών και παρέμεινε κοντά σε αυτά. Οι ρευστοποιήσεις που έπληξαν τη μετοχή ήταν αθρόες. Η Delta επλήγη από τις επιπτώσεις της πανδημίας που «στοιχειώνουν» ολόκληρη την ταξιδιωτική βιομηχανία.

Goldman Sachs 

Η κίνηση της ήταν παρόμοια με αυτή της μετοχή της Bank of New York Mellon. Τα επίπεδα στήριξης που διατηρούσε από το τέλος του 2018 διασπάστηκαν και επέστρεψε στην περιοχή των χαμηλών του 2016 μέχρι να εμφανιστούν αγοραστές. Η ανάκαμψη χαρακτηρίζεται αδύναμη σε σχέση με αυτή των μεγάλων εταιρειών του κλάδου τεχνολογίας του Nasdaq. Σύμφωνα με τους τεχνικούς δείκτες, το momentum γύρισε σε αρνητικό από θετικό που ήταν πριν.

Southwest Airlines

Δεν χρειάζονται πολλά λόγια σε αυτή την περίπτωση. Η βουτιά της μετοχή ήταν δραματική. Η τιμή της υποχώρησε κάτω από τα χαμηλά του 2015 και συνέχισε να κινείται πτωτικά χωρίς καμία αντίδραση τόσο τον Απρίλιο όσο και τον Μάιο. Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, η μετοχή επλήγη από τις περισσότερες ρευστοποιήσεις των τελευταίων 12 ετών.

US Bancorp

Ακολούθησε το ίδιο μοτίβο με αυτό των άλλων μεγάλων τραπεζών: η στήριξη του 2016 διασπάστηκε και η αντίδραση του Απριλίου θεωρείται ρηχή, με τον τίτλο να επιστρέφει κάτω από τα χαμηλά του Μαρτίου. Το momentum μετατοπίστηκε από ανοδικό σε πτωτικό.

Δείκτης NASDAQ

Σε αντίθεση με τις παραπάνω μετοχές, ο συγκεκριμένος δείκτης αντέδρασε έντονα ανοδικά στις προηγούμενες πιέσεις. Σε αυτόν περιλαμβάνονται μετοχές όπως οι Facebook, Apple, Amazon, Netflix και Google — δηλαδή οι μετοχές ανάπτυξης της σύγχρονης εποχής. Τα επενδυτικά κεφάλαια εισέρχονται σε αυτές με αυξημένο ρυθμό. Μετά τις ρευστοποιήσεις του Μαρτίου, τα επίπεδα των συγκεκριμένων τίτλων επέστρεψαν σχεδόν στα προ της κρίσης επίπεδα.

Σημειώνεται ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους η Berkshire διατήρησε τη θέση της στην Apple, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί το 36,5% των τοποθετήσεων του χαρτοφυλακίου της, όπως αναφέρει το investors.com. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο μέσος όρος κτήσης της συγκεκριμένης μετοχής από τον Μπάφετ κυμαίνεται στα 149,26 δολάρια, ενώ άρχισε να αγοράζει τίτλους της εταιρείας το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας η Apple έκλεισε στα 314,96 δολάρια.

Πάντως, όπως επισημαίνουν αναλυτές το γεγονός είναι ένα. Παρόλο που ο Μπάφετ πούλησε αεροπορικές και τραπεζικές μετοχές, δεν έχει επανατοποθετήσει τα κεφάλαιά του πουθενά, περιμένοντας την μεγάλη ευκαιρία.