Οι πέντε ταχύτεροι υπερ-υπολογιστές του κόσμου

Οι πέντε ταχύτεροι υπερ-υπολογιστές του κόσμου

Οι Κινέζοι ανέβηκαν στην κορυφή της λίστας με τους ταχύτερους super-computers του κόσμου.

Σας παρουσιάζουμε τους πέντε ταχύτερους super-computers στον κόσμο:

Tianhe-2 (Κίνα)

Ο νέος κινεζικός υπερ-υπολογιστής Tianhe-2 ανακηρύχθηκε και επίσημα ως ο ταχύτερος  στον κόσμο, ξεπερνώντας τον αμερικανικό Titan. Μία ομάδα επιστημόνων και μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών που παρουσιάζει δύο φορές το χρόνο τον κατάλογο Top-500 των πεντακοσίων ταχύτερων υπερ-υπολογιστών στον κόσμο μέτρησε την ταχύτητα του Tianhe-2 στα 33,9 petaflops (τετράκις εκατομμύρια υπολογισμοί ανά δευτερόλεπτο). Αυτή η ταχύτητα είναι σχεδόν διπλάσια από την αντίστοιχη του δεύτερου πλέον Titan.

Ο Tianhe-2 παρουσιάστηκε δύο χρόνια πριν την αναμενόμενη ημερομηνία εισαγωγής του. Κατασκευάστηκε από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Αμυντικής Τεχνολογίας της Κίνας και αναμένεται να μεταφερθεί μέχρι το τέλος του έτους στο Εθνικό Κέντρο Υπερ-Υπολογιστών, στο Γιανγκτσό της νοτιοανατολικής Κίνας. Στις πιθανές εφαρμογές του Tianhe-2 συγκαταλέγονται οι προσομοιώσεις για τη δοκιμή αεροσκαφών, η επεξεργασία μεγάλων δεδομένων, και η υποστήριξη της κρατικής πολιτικής ασφαλείας.

Η τελευταία φορά που ένα κινεζικό σύστημα βρέθηκε στην κορυφή της λίστας ήταν το 2010 όταν ο Tianhe-1 είχε ανακηρυχθεί ως ο ταχύτερος στον κόσμο.

Διαβάστε: Μοντέρνοι, διάσημοι κι εφευρέτες

Titan (ΗΠΑ)

Τον προηγούμενο Νοέμβριο είχε φτάσει στην πρώτη θέση της λίστας Top-500, όμως ήδη βρίσκεται στην δεύτερη. Ο Titan είναι εγκατεστημένος στο Εθνικό Εργαστήριο του Όακ Ριτζ, που υπάγεται στο Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ. Οι βασικές εφαρμογές του αφορούν την έρευνα για την κλιματική αλλαγή, τα βιοκαύσιμα και την πυρηνική ενέργεια.

Ο συγκεκριμένος υπερ-υπολογιστής κατασκευάστηκε από την αμερικανική εταιρεία Cray και έχει ταχύτητα 17,6 petaflops, ξεπερνώντας έτσι τον εγγύτερο ανταγωνιστή του – έναν άλλο αμερικανικό υπερ-υπολογιστή με την επωνυμία Sequia – κατά λιγότερο από ένα petaflop.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες φιλοξενούν 253 από τους 500 υπερ-υπολογιστές της λίστας , τους περισσότερους από κάθε άλλη χώρα.

K Computer (Ιαπωνία)

Ο ιαπωνικός K Computer υπήρξε ο πρώτος υπερ-υπολογιστής με ταχύτητα άνω των 10 petaflops, και διατήρησε τον τίτλο του ταχύτερου υπερ-υπολογιστή στον κόσμο από τον Ιούνιο του 2011 ως τον Ιούνιο του 2012. Πλέον, κατατάσσεται τέταρτος.

Παραμένει, πάντως, ένας από τους μόλις 26 υπερ-υπολογιστές στον κόσμο με απόδοση άνω του ενός petaflop, και βέβαια σημαίνει πολλά το γεγονός ότι εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεται στους 10 πρώτους υπερ-υπολογιστές της λίστας. Ενδεικτικά, ο τελευταίος υπερ-υπολογιστής της φετινής λίστας Top-500 βρισκόταν στην 320η θέση μόλις πριν από έξι μήνες.

Ο K Computer είναι εγκατεστημένος στο Ινστιτούτο Υπολογιστικής Επιστήμης RIKEN στο Κόμπε της Ιαπωνίας, και έχει κατασκευαστεί από τη Fujitsu.

Stampede (Ηνωμένες Πολιτείες)

Ο Stampede στο Κέντρο Υπολογιστών του Τέξας, στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, είναι μία από τις σπάνιες περιπτώσεις υπερ-υπολογιστών που ανέβηκαν θέση στη λίστα.

Μετά την αναβάθμισή του, που πραγματοποιήθηκε ύστερα από τη δημοσίευση της τελευταίας λίστας Top-500 τον περασμένο Νοέμβριο, ο Stampede ανέβηκε μία θέση στη λίστα, στο νούμερο έξι.

Είναι κατασκευασμένος από την Dell και έχει επιτύχει ταχύτητα 5,2 petaflops.  Οποιοσδήποτε ερευνητής που εργάζεται σε ένα ερευνητικό κέντρο των ΗΠΑ μπορεί να υποβάλλει αίτηση για να χρησιμοποιήσει το Stampede, καθιστώντας τον ένα από τα μεγαλύτερα υπολογιστικά συστήματα δημόσιας χρήσης στον κόσμο. Επί της παρούσης, οι ερευνητές χρησιμοποιούν το Stampede για να ερευνήσουν τη ροή πάγου από την Ανταρτική προς τη θάλασσα, καθώς και για την πρόβλεψη σεισμών.

Juqueen (Γερμανία) 

Ο Juqueen είναι ο ισχυρότερος ευρωπαϊκός υπερ-υπολογιστής. Αγγίζοντας μία ταχύτητα 5 petaflops, έπεσε κατά δύο θέσεις στη λίστα Top-500 από τον περασμένο Νοέμβριο, στην 7η θέση. Προηγούμενες εκδοχές του συστήματος, το οποίο είναι κατασκευασμένο από την IBM, έχουν βρεθεί στις πρώτες δέκα θέσεις στο παρελθόν.

Ο Juqueen φιλοξενείται στο ερευνητικό κέντρο Juelich στη Γερμανία και είναι ένας από τους 19 υπερ-υπολογιστές της λίστας που βρίσκονται στη Γερμανία. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία φιλοξενούν 29 και 23 συστήματα της λίστας, αντίστοιχα.