«Η περιέργεια είναι το κλειδί για να αλλάξεις τον κόσμο» – Τι συμβουλεύει ο CEO της Amazon

«Η περιέργεια είναι το κλειδί για να αλλάξεις τον κόσμο» – Τι συμβουλεύει ο CEO της Amazon
American business executive and Chief Executive Officer (CEO) of Amazon Andy Jassy arrives at the Los Angeles Premiere Of Amazon Prime Video's 'The Lord Of The Rings: The Rings Of Power' Season 1 held at The Culver Studios on August 15, 2022 in Culver City, Los Angeles, California, United States. (Photo by Xavier Collin/Image Press Agency/NurPhoto) (Photo by Image Press Agency / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Ο CEO της Amazon, Άντι Τζάσι, επενδύει στην πιο θεμελιώδη –και υποτιμημένη– επιχειρηματική αρετή: την ερώτηση «Γιατί;».

Όταν ο Άντι Τζάσι ήταν παιδί, ρωτούσε συνεχώς «Γιατί;». Όχι μόνο για να καταλάβει τον κόσμο γύρω του, αλλά γιατί αυτή η φαινομενικά απλή ερώτηση τον έκανε να σκεφτεί πιο βαθιά, να συνδέει τις κουκκίδες και –όπως φαίνεται– να προετοιμάσει το έδαφος για την ηγεσία ενός τεχνολογικού γίγαντα αξίας 2 τρισ. δολαρίων.

Στην πρόσφατη επιστολή του προς τους μετόχους της Amazon, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας τόνισε πως αυτή η διαρκής περιέργεια αποτέλεσε κινητήριο δύναμη για τον ίδιο αλλά και για την κουλτούρα της εταιρείας, σύμφωνα με το CNBC. Όπως γράφει, «οι άνθρωποι με υψηλό YQ (το ένστικτο να ρωτούν συχνά “Γιατί;”) είναι πάντα περίεργοι για το πώς μπορούν να γίνουν καλύτεροι, να γίνουν σοφότεροι και να ενσωματώσουν τις νέες γνώσεις τους οδηγώντας σε καλύτερες εμπειρίες πελατών».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ερωτήσεις όπως «Γιατί δεν το κάνουμε διαφορετικά;» ή «Γιατί το κάνουμε έτσι;» είναι το κλειδί για την καινοτομία. Προϊόντα-σταθμοί για την Amazon, όπως το Prime, το AWS ή το Alexa+, γεννήθηκαν μέσα από την περιέργεια και την επιμονή ομάδων να ανακαλύψουν τι μπορεί να βελτιώσει την εμπειρία του πελάτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τζάσι εξηγεί ότι η κουλτούρα των ερωτήσεων δεν είναι πάντα εύκολη: συχνά φέρνει «μπερδεμένες» συναντήσεις και δύσκολες συζητήσεις, αλλά τελικά οδηγεί σε πιο ορθές αποφάσεις και αποτρέπει λάθη. Όπως τονίζει, «δεν μπορείς να εφεύρεις το Prime μέσα σε 60 λεπτά».

Η σημασία της περιέργειας και του «Γιατί;» βρίσκει σύμφωνους και άλλους ειδικούς. Ο Matt Abrahams από το Πανεπιστήμιο Stanford εξηγεί ότι όσοι κάνουν ερωτήσεις δείχνουν ενσυναίσθηση, ενδιαφέρον και διάθεση για μάθηση – χαρακτηριστικά που ενισχύουν την επιρροή και τη συνεργασία στο επαγγελματικό περιβάλλον.

Στην ίδια γραμμή, ο CEO της OpenAI Σαμ Άλτμαν προβλέπει ότι στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, η αξία δεν θα βρίσκεται πλέον στη «διανοητική ιπποδύναμη», αλλά στην ικανότητα να τίθενται οι σωστές ερωτήσεις: «Το να καταλάβουμε ποιες ερωτήσεις πρέπει να κάνουμε θα είναι πιο σημαντικό από το να βρούμε την απάντηση».

Για την Amazon και τον Άντι Τζάσι, αυτό δεν είναι θεωρία – είναι στρατηγική. Και, όπως φαίνεται, λειτουργεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: