Οι περισσότεροι ζάπλουτοι δείχνουν να ξεπερνούν την κρίση του κορωνοϊού

Οι περισσότεροι ζάπλουτοι δείχνουν να ξεπερνούν την κρίση του κορωνοϊού
epa08151282 (FILE) - Founder and CEO of Amazon Jeff Bezos participates in the unveiling of an Amazon environmental initiative entitled 'The Climate Pledge', in Washington, DC, USA, 19 September 2019 (reissued 22 January 2020). According to media reports, the phone of Amazon CEO Jeff Bezos appears to have been hacked through a Whatsapp account allegedly belonging to Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman, UN experts say. EPA/MICHAEL REYNOLDS *** Local Caption *** 55479238 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Για παράδειγμα, η περιουσία του Jeff Bezos φτάνει σε νέο ιστορικό υψηλό μετά την ανάκτηση των ζημιών που προήλθαν από το διαζύγιό του.

των Jack Witzig & Berger Jin, Bloomberg

Η περιουσία του Jeff Bezos έχει ξεπεράσει το προηγούμενο επίπεδο-ρεκόρ, ακόμη και μετά την παραχώρηση του 25% από το μερίδιο που κατέχει στην Amazon.com Inc., στο πλαίσιο διακανονισμού για το διαζύγιό του πέρυσι.

Οι μετοχές της Amazon, με έδρα το Σηάτλ, αυξήθηκαν κατά 4,4% στην τιμή ρεκόρ των 2.878,70 δολαρίων την Τετάρτη, αυξάνοντας την παγκόσμια περιουσία του ιδρυτή της στα 171,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό ξεπερνά το προηγούμενο ρεκόρ του στα 167,7 δισεκατομμύρια δολάρια, που επιτεύχθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2018, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index.

Τα κέρδη του – 56,7 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο φέτος – αναδεικνύουν ένα διευρυνόμενο χάσμα πλούτου στις ΗΠΑ στη διάρκεια της χειρότερης οικονομικής ύφεσης μετά τη Μεγάλη Ύφεση.

Οι αρχικές δημόσιες προσφορές και τα ανερχόμενα χρηματιστήρια έχουν ενισχύσει τις μεγάλες περιουσίες καθώς δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη δουλειά τους.

Αυτή την εβδομάδα, αφού έγιναν καταγγελίες για τον τερματισμό των έκτακτων επιδομάτων λόγω πανδημίας, η Amazon δήλωσε ότι θα δαπανήσει περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια για να δώσει εφάπαξ μπόνους 500 δολαρίων στους περισσότερους εργαζόμενους πρώτης γραμμής.

Οι περισσότεροι από όσους σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη προέρχονται επίσης από τον τομέα της τεχνολογίας. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Inc., Elon Musk, ο οποίος προσέθεσε 25,8 δισεκατομμύρια δολάρια στην περιουσία του από την 1η Ιανουαρίου, και τον ιδρυτή της Zoom Video Communications Inc., Eric Yuan, του οποίου η περιουσία έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί στα 13,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Δεν κέρδισε, πάντως, κάθε δισεκατομμυριούχος φέτος. Ο Amancio Ortega από την Ισπανία, ο ιδιοκτήτης της Zara, έχει χάσει 19,2 δισεκατομμύρια δολάρια – τα περισσότερα από όλους τους συμμετέχοντες στον δείκτη Bloomberg. Ο πρόεδρος της Berkshire Hathaway Inc., Warren Buffett, έχει χάσει 19 δισεκατομμύρια δολάρια και ο Γάλλος μεγιστάνας ειδών πολυτελείας, Bernard Arnault, έχασε 17,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αλλά οι περισσότεροι έχουν ξεπεράσει την ύφεση. Η συνολική καθαρή αξία των 500 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου ανέρχεται τώρα στα 5,93 τρισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με 5,91 τρισεκατομμύρια δολάρια στις αρχές του έτους.