Οι πιέσεις των ΗΠΑ έπιασαν τόπο και η Βρετανία «εξορίζει» τη Huawei από το δίκτυο 5G

Οι πιέσεις των ΗΠΑ έπιασαν τόπο και η Βρετανία «εξορίζει» τη Huawei από το δίκτυο 5G
epa08386003 Britain's Prime Minister Boris Johnson delivers a statement outside Downing Street in London, Britain, 27 April 2020. Boris Johnson has returned to work for the first time after being treated for coronavirus at St. Thomas' Hospital. He was moved to the Intensive Care Unit after his condition worsened. Countries around the world are taking increased measures to stem the widespread of the SARS-CoV-2 coronavirus which causes the Covid-19 disease. EPA/NEIL HALL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν πιέσεις στον Τζόνσον να αντιστρέψει την απόφαση του Ιανουαρίου σύμφωνα με την οποία θα παραχωρούσε στην Huawei περιορισμένο ρόλο στα 5G, ενώ το Λονδίνο απογοητεύτηκε από την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ και την αντίληψη ότι η Κίνα δεν είπε όλη την αλήθεια για τον κορωνοϊό.

Να απαγορεύσει τη συμμετοχή της Huawei από το δίκτυο 5G της Βρετανίας ετοιμάζεται ο Βρετανός Πρωθυπουργός την Τρίτη, εξοργίζοντας την Κίνα και δίνοντας ικανοποίηση στον Ντόναλντ Τραμπ, σε μία ακόμη ένδειξη ότι η μεγαλύτερη κατασκευάστρια τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτη στη Δύση.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν πιέσεις στον Τζόνσον να αντιστρέψει την απόφαση του Ιανουαρίου σύμφωνα με την οποία θα παραχωρούσε στην Huawei περιορισμένο ρόλο στα 5G, ενώ το Λονδίνο απογοητεύτηκε από την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ και την αντίληψη ότι η Κίνα δεν είπε όλη την αλήθεια για τον κορωνοϊό.

Τώρα, καθώς η Βρετανία ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Τζόνσον θα διακινδυνεύσει την οργή της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, αποκλείοντας τον εξοπλισμό της Huawei, τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για κατασκοπεία στη Δύση.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Βρετανίας (NSC), υπό την προεδρία του Τζόνσον, συνεδριάζει σήμερα το πρωί για να συζητήσει για τη Huawei. Ο αρμόδιος υπουργός Πολιτισμού και ΜΜΕ Oliver Dowden θα ανακοινώσει σήμερα την απόφαση στη Βουλή των Κοινοτήτων.