Η πιο κερδοφόρα επιχείρηση του κόσμου αποκάλυψε πόσα χρήματα έβγαλε το 2018

Η πιο κερδοφόρα επιχείρηση του κόσμου αποκάλυψε πόσα χρήματα έβγαλε το 2018
epa01393814 A gas flame is seen in the desert at Khurais oil field, about 160 km from Riyadh, Kingdom of Saudi Arabia, 23 June 2008. A top executive at Saudi Aramco said that the company's plans are on track for its Khurais project south of Riyadh which puts put 1.2 million barrels per day (bpd), Gulf Daily News reported. A statement said the project is valued at $10 billion and would be on time giving another major boost to capacity from the Khursaniyah oil field. The processing facility will handle oil from the Abu Jifan and Mazalij fields, as well as Khurais. EPA/ALI HAIDER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα ποσά δεν έχουν καμία σχέση με όλα όσα ξέραμε μέχρι σήμερα από κολοσσούς όπως η Apple και η Microsoft.

Για πρώτη φορά εδώ και πολλές δεκαετίες, η Saudi Aramco αποκάλυψε τα οικονομικά της στοιχεία δείχνοντας και με τους αριθμούς ότι είναι η εταιρεία με τα μεγαλύτερα κέρδη στον κόσμο.

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας κέρδισε το 2018, 111 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Moody’s. Το ποσό αυτό υπολογίστηκε από τον οίκο αξιολόγησης με βάση την επικείμενη έκδοση ομολόγων της εταιρείας ούτως ώστε να χρηματοδοτήσει την εξαγορά του 70% της Saudi Basic Industries Corporation. Στόχος της Aramco είναι να εξαγοράσει την κρατική εταιρεία πετροχημικών με 69,1 δισ. δολάρια.

Σε αντιδιαστολή με τα νούμερα της Aramco, αξίζει να σημειωθεί ότι η Apple είχε πέρσι κέρδη 59,4 δισ. δολάρια, δηλαδή σχεδόν τα μισά. Η ExxonMobil συγκέντρωσε 20,8 δισ. δολάρια ενώ η Royal Dutch Shell, 23,4 δισ. δολάρια.

Τα συνολικά έσοδα της Aramco έφτασαν τα 355,9 δισ. δολάρια, σύμφωνα με έγγραφο της Moody’s, και τα ταμειακά διαθέσιμα πέρσι ήταν 48,8 δισ. δολάρια. Πολλά περισσότερα από τα 27 δισ. δολάρια χρέος. Αποδόσεις οι οποίες ενισχύθηκαν από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου το 2018 κατά 31% σε σύγκριση με το 2017.

Η Aramco σχεδίαζε να προχωρήσει σε δημόσια εγγραφή την περασμένη χρονιά. Ο στόχος τότε ήταν να μπει το 5% του μετοχικού της κεφαλαίου στις αγορές, πραγματοποιώντας -στη θεωρία- τη μεγαλύτερη IPO στην ιστορία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι Σαουδάραβες στόχευαν να συγκεντρώσουν κεφάλαια ύψους 100 δισ. δολαρίων, κάτι το οποίο σήμαινε ότι η συνολική αξία της επιχείρησης θα έφτανε τα 2 τρισ. δολάρια – διπλάσια από τη Microsoft, την πολυτιμότερη εταιρεία αυτή τη στιγμή στον κόσμο με χρηματιστηριακή αξία 904,8 δισ. δολαρίων. Όμως, τελικά, η κίνηση αυτή δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.