Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι το 2015

Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι το 2015

Ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων που κληρονόμησαν το σύνολο ή μέρος της περιουσίας τους αυξήθηκε ραγδαία.

της Λουσίντα Σεν

Χαμηλές τιμές πετρελαίου, δύσκολες συνθήκες στις αγορές, και η καλοκαιρινή κατάρρευση του Shanghai Composite. Το προηγούμενο έτος δεν ήταν πολύ φιλικό προς τους επενδυτές, αλλά οι δισεκατομμυριούχοι ως σύνολο – δηλαδή όσοι έχουν περιουσία αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ή περισσότερο – κατάφεραν να κάνουν την αστάθεια των αγορών το 2015 να λειτουργήσει υπέρ τους.

Συνολικά, ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη αυξήθηκε κατά 5.4%, στα 7,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ και ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 6,4% στους 2.473, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Wealth-X.

Ο αυξανόμενος αριθμός των δισεκατομμυριούχων οφείλεται κυρίως στους baby boomers που έδωσαν τον πλούτο τους στους κληρονόμους τους. Ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων που κληρονόμησαν συνολικά ή εν μέρει την καθαρή αξία τους αυξήθηκε κατά 29,9% σε ετήσια βάση, και αυτή είναι η ταχύτερα αυξανόμενη μερίδα όλων των δισεκατομμυριούχων.

Αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των δισεκατομμυριούχων χρειάζονται ακόμα κάποια μορφή επιχειρηματικής εμπλοκής για να διατηρήσουν το στάτους τους. 56% των δισεκατομμυριούχων το 2015 ήταν αυτοδημιούργητοι και 87% έκαναν ένα μέρος, τουλάχιστον, των περιουσιών τους οι ίδιοι.

Οι δισεκατομμυριούχοι έχουν αρχίσει να ανησυχούν για τις αγορές, και έτσι το ρευστό καταλαμβάνει 22,2% των περιουσιών τους, αυξημένο σε σχέση με το 19,1% το προηγούμενο έτος. Φαίνεται ότι αντιδρώντας στην αστάθεια των αγορών, οι δισεκατομμυριούχοι άρχισαν να απομακρύνουν χρήματα απ’ το τραπέζι.

Οι δισεκατομμυριούχοι ελέγχουν ελαφρά μικρότερο ποσοστό του παγκόσμιου πλούτου σε σχέση με πριν από δύο χρόνια. Ενώ το 2014 ήλεγχαν περίπου το 4% του παγκόσμιου πλούτου, το αντίστοιχο ποσοστό για το 2015 ήταν 3,9%, γεγονός που υπονοεί ότι άλλες οικονομικές τάξεις αύξησαν τον πλούτο τους με έναν ελαφρά ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τους δισεκατομμυριούχους.

Τέλος, για κάθε 1 γυναίκα δισεκατομμυριούχο αντιστοιχούν 8,4 άνδρες, ενώ έναν χρόνο πριν η αναλογία ήταν 1 γυναίκα για 8,1 άνδρες. Συνεπώς, η παρουσία των ανδρών δισεκατομμυριούχων διογκώνεται σε σχέση με τις γυναίκες, παρά τις προσπάθειες συμπερίληψης περισσότερων γυναικών στη σκηνή της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Πηγή: Fortune.com