Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι το 2019

Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι το 2019
Dollar money in pocket
Με χίλιους-δυο τρόπους και αποκομίζοντας επιπλέον κέρδη 1,2 τρισ. δολαρίων.

των Tom Metcalf & Jack Witzig, Bloomberg

Το 2019 συνέβαλλε στη μεγέθυνση αρκετών περιουσιών σε όλο τον κόσμο, και με διάφορους τρόπους. Η Kylie Jenner έγινε η νεότερη αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος φέτος αφότου η εταιρεία της, Kylie Cosmetics, υπέγραψε συμφωνία αποκλειστικής συνεργασίας με την Ulta Beauty Inc. Στη συνέχεια πούλησε μερίδιο 51% για 600 εκατομμύρια δολάρια.

Όσο για την κορεάτικη οικογένεια που εμπνεύστηκε το viral τραγουδάκι «Baby Shark, doo-doo doo-doo doo-doo», αυτό απέφερε στα μέλη της 125 εκατομμύρια δολάρια περίπου. Ακόμα και τα τρακαρισμένα αυτοκίνητα μπορεί να παράγουν θησαυρούς. Ο Willis Johnson που ίδρυσε την Copart Inc. συγκέντρωσε περιουσία 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων στήνοντας ένα δίκτυο από μάντρες που αγοράζουν …σαραβαλάκια.

Η ανάδυση όλων αυτών των παράξενων τρόπων δημιουργίας περιουσίας υπογραμμίζει το πόσο πολύ χρήμα συσσώρευσαν οι ζάπλουτοι το 2019.

Και όσο πιο πλούσιος ήταν κάποιος στην αρχή του 2019, τόσο πλουσιότερος έγινε μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, που παρακολουθεί τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, η συνολική περιουσία τους αυξήθηκε κατά 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για αύξηση 25%, η οποία εκτόξευσε τη συνολική περιουσία τους στα 5,9 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Προφανώς, αυτά τα νούμερα θα τροφοδοτήσουν περαιτέρω τη συζήτηση περί αύξησης των εισοδηματικών ανισοτήτων. Στις ΗΠΑ, το μερίδιο της πίτας που ελέγχεται από το πλουσιότερο 0,1% του πληθυσμού είναι το μεγαλύτερο από το 1929 μέχρι σήμερα. Κι αυτό ωθεί πολλούς πολιτικούς να κάνουν λόγο για την ανάγκη ριζοσπαστικής αναδιάρθρωσης της οικονομίας.

«Η συσσώρευση πλούτου από τους λίγους λαμβάνει χώρα εις βάρος των ζωών των ανθρώπων» ανέφερε σε tweet της η Alexandria Ocasio-Cortez, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων που αυτοπροσδιορίζεται ως υπέρμαχος του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Απ’ την άλλη, η εκλογική ήττα του σοσιαλιστή ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Βρετανία, Jeremy Corbyn, ο οποίος επιτέθηκε ουκ ολίγες φορές στους δισεκατομμυριούχους και προέβαλλε το αίτημα «επαναπροσδιορισμού των κανόνων της οικονομίας» έδωσε περαιτέρω ώθηση στις μεγα-περιουσίες.

Στην κορυφή της λίστας με τους πλούσιους που είχαν τα μεγαλύτερα κέρδη το 2019 βρίσκεται ο Bernard Arnault, ο οποίος προσέθεσε 36,5 δισεκατομμύρια δολάρια στην περιουσία του. Πλέον, είναι ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, κι ένας από τους μόλις τρεις που διαθέτουν περιουσία άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όσο γι’ αυτούς που έχασαν χρήματα, πρώτος στη λίστα είναι ο Jeff Bezos της Inc., ο οποίος …αποχαιρέτησε 9 δισεκατομμύρια δολάρια. Βέβαια, η μείωση αυτή της περιουσίας του οφείλεται στο διαζύγιό του με τη MacKenzie Bezos και στον διακανονισμό που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο αυτό. Ο βαρόνος του ηλεκτρονικού εμπορίου παραμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου.

Ο Mark Zuckerberg της Facebook Inc. και ο Bill Gates της Microsoft Corp. προσέθεσαν στο… σακούλι 27,3 και 22,7 δισεκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα, μέσα στο 2019.