Οι πλουσιότερες χώρες εμβολιάζονται 25 φορές πιο γρήγορα- Τι αποκαλύπτει το Bloomberg Vaccine Tracker

Οι πλουσιότερες χώρες εμβολιάζονται 25 φορές πιο γρήγορα- Τι αποκαλύπτει το Bloomberg Vaccine Tracker
epa09035850 Health personnel prepare a vaccine against Covid-19 during the closing of the first phase of vaccination, in Panama City, Panama, 25 February 2021. Panama has allocated 56 million dollars for the purchase of 5.5 million vaccines: 3 million from Pfizer, 1,092,000 from AstraZeneca, 300,000 from Johnson and Johnson, and 1,112,410 from the Covax Mechanism, according to official information, and has initiated contacts with Russia to access the Sputnik V vaccine. EPA/Carlos Lemos Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι οικονομίες με τα υψηλότερα εισοδήματα έχουν το 40% των παγκόσμιων εμβολιασμών, αλλά μόλις το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι ΗΠΑ αναμένονται να καλύψουν το 75% των κατοίκων τους, τους επόμενους 3 μήνες.

Αρκετά εμβόλια έχουν πλέον διανεμηθεί για τον πλήρη εμβολιασμό περίπου 5% του παγκόσμιου πληθυσμού– τα περισσότερα ωστόσο πηγαίνουν στις πιο πλούσιες χώρες. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το 40% των εμβολίων Covid-19 που χορηγήθηκαν παγκοσμίως έχουν γίνει σε άτομα 27 πλούσιων χωρών που αντιπροσωπεύουν το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Οι χώρες που αποτελούν το λιγότερο πλούσιο 11% έλαβαν μόλις το 1,6% των εμβολίων Covid-19 μέχρι στιγμής, σύμφωνα με ανάλυση των δεδομένων από το Bloomberg Vaccine Tracker.

Με άλλα λόγια, οι χώρες με τα υψηλότερα εισοδήματα εμβολιάζουν 25 φορές ταχύτερα από αυτές με τα χαμηλότερα.

Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, έχουν το 24% των εμβολιασμών παγκοσμίως, αλλά μόνο το 4,3% του πληθυσμού, ενώ το Πακιστάν έχει 0,1% κάλυψη εμβολίων για το 2,7% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε πορεία για να καλύψουν το 75% των κατοίκων τους, τους επόμενους τρεις μήνες. Εν τω μεταξύ, σχεδόν οι μισές χώρες δεν έχουν φτάσει ακόμη στο 1% του πληθυσμού τους.

Οι υπολογισμοί της ανισότητας δεν περιλαμβάνουν πάνω από 40 χώρες, κυρίως μεταξύ των φτωχότερων, που δεν έχουν ακόμη δημόσια δεδομένα εμβολιασμού.