Αυτή είναι η «Πόλη των Γατών»

Αυτή είναι η «Πόλη των Γατών»

Η νήσος Οκισίμα είναι το σπίτι ενός τόσο μεγάλου πλήθους γατών που καμιά φορά όταν θέλουν να αναφερθούν στο νησάκι, λένε η «Πόλη των Γατών».

Η νήσος Οκισίμα είναι η μόνη κατοικούμενη νήσος στη λίμνη Μπίουα, τη μεγαλύτερη λίμνη με γλυκό νερό στην Ιαπωνία και μία από τις αρχαιότερες, γεωλογικά, λίμνες στον πλανήτη. Είναι, επίσης, και το σπίτι ενός τόσο μεγάλου πλήθους γατών που καμιά φορά όταν θέλουν να αναφερθούν στο νησάκι, λένε η «Πόλη των Γατών».

Οι γατούλες σουλατσάρουν στους προβλήτες, φορές-φορές μ’ ένα ψάρι στο στόμα. Γιατί η νήσος Οκισίμα είναι νησί ψαράδων. Περίπου τετρακόσιοι είναι οι κάτοικοι του νησιού, ψαράδες σήμερα, αλλά με πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Είναι απόγονοι εξορισμένων σαμουράι!

Το 12ο αιώνα, σε μια μάχη κοντά στο Κιότο, την παλιά αυτοκρατορική πρωτεύουσα, επτά σαμουράι που είχαν την ατυχία να βρεθούν από τη μεριά των ηττημένων, διέφυγαν μαζί με τις οικογένειές τους στην Οικισίμα. Παρέμειναν εκεί κρυμμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, τόσο μεγάλο που τους ξέχασαν. Τα παιδιά τους μεγάλωσαν, έκαναν εγγόνια, κι αυτά με τη σειρά τους δισέγγονα και ούτω καθεξής.

Αιώνες μετά, οι απόγονοι των σαμουράι εξακολουθούν να ζουν στο νησί. Πολλοί από τους σημερινούς κατοίκους έχουν επώνυμα τα οποία ιχνηλατείς έως τα επώνυμα των επτά ηττημένων σαμουράι σ’ εκείνη τη μάχη του 12ου αιώνα κοντά στο Κιότο.

Για να πάει κανείς στο νησάκι, φτάνει στον σιδηροδρομικό σταθμό Ομιχάτσιμαν. Από εκεί, φτάνει με λεωφορείο σε μισή ώρα στο καινούργιο λιμάνι Χορίκιρι. Μικρά φέρι κάνουν τη διαδρομή Χορίκιρι-Οκισίμα, έντεκα φορές τη μέρα, τις καθημερινές. Είναι περίπου δέκα λεπτά.