Η πολυναμενόμενη δημόσια εγγραφή της Aramco είναι επιτέλους «πολύ κοντά» σύμφωνα με τον CEO

Η πολυναμενόμενη δημόσια εγγραφή της Aramco είναι επιτέλους «πολύ κοντά» σύμφωνα με τον CEO
PARIS, FRANCE - JUNE 24: Saudi Deputy Crown Prince Mohammed bin Salman bin Abdulaziz, Second Deputy Premier and Minister of Defense, meets with French Minister of Foreign Affairs Laurent Fabius in Paris, France on June 24, 2015. (Photo by Geoffroy Van der Hasselt/Anadolu Agency/Getty Images)
Ο κρατικός πετρελαϊκός γίγαντας Saudi Aramco δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνεννοήσεις με τις τράπεζες για την πολυαναμενόμενη αρχική δημόσια προσφορά της καθώς η IPO της αναμένεται εξαιρετικά σύντομα.

Οι τράπεζες που θα αναλάβουν την αρχική δημόσια εγγραφή θα επιλεγούν «σύντομα», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Αμίν Νάσερ σε διάσκεψη του πετρελαϊκού κλάδου στο Αμπού Ντάμπι. Η επιβεβαίωση των ασφαλιστών θα σηματοδοτήσει ότι η πώληση μεριδίων – που θα είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο – είναι στα πρόθυρα. Τα σχέδια μιας IPO για την Aramco είχαν μπει στον «πάγο» το περασμένο έτος.

“Επιμέναμε πάντα πως η Aramco είναι έτοιμη να εισαχθεί στο χρηματιστήριο όποτε ο μέτοχος το αποφασίσει”, δήλωσε ο Νάσερ την Τρίτη. «Και αυτό θα είναι πολύ σύντομα.»

Οι παγκόσμιες επενδυτικές τράπεζες στα τέλη Αυγούστου παρουσίαζαν στην εταιρεία τα σχέδια τους, πηγές με γνώση του θέματος δήλωσαν αυτό το μήνα. Η Saudi Arabian Oil Co., όπως είναι επίσημα γνωστή η  εταιρεία, αναμένεται να επιλέξει ως κοινούς παγκόσμιους συντονιστές περίπου τέσσερις ή πέντε τράπεζες για να αναλάβουν το μάρκετινγκ της IPO της, ενώ ένας μεγαλύτερος αριθμός τραπεζών θα εργαστεί για τη συμφωνία σε μικρότερους ρόλους.

Η κυριότερη προσφορά μετοχών θα γίνει στη Σαουδική Αραβία, ενώ αξιωματούχοι από τα χρηματιστήρια του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης και του Χονγκ Κονγκ θα βρεθούν για να φιλοξενήσουν το ξένο τμήμα της IPO.

Για την Aramco, το εγχώριο τμήμα της δημόσιας εγγραφής θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τις προοπτικές της διεθνούς, καθώς υψηλή αποτίμηση στο εσωτερικό θα μπορούσε να αυξήσει τον πήχη για τις ξένες επενδύσεις. Με τις σταθερά χαμηλές τιμές του πετρελαίου, αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία των σχεδίων της Σαουδικής Αραβίας για χρηματοδότηση του φιλόδοξου οικονομικού της προγράμματος.

Το βασίλειο έχει επίσης συζητήσει με μερικές από τις πλουσιότερες οικογένειές του για να γίνουν επενδυτές μέσω της IPO, όπως δήλωσαν πηγές με γνώσεις των συνομιλιών αυτό το μήνα. Αυτό υπογραμμίζει την επιθυμία της χώρας να διασφαλίσει ότι υπάρχει αρκετή ζήτηση για την προσφορά καθώς οι χαμηλές τιμές αργού πετρελαίου επιβαρύνουν την οικονομία.