Οι πόλεις με τον μεγαλύτερο κίνδυνο «φούσκας» στην αγορά ακινήτων

Οι πόλεις με τον μεγαλύτερο κίνδυνο «φούσκας» στην αγορά ακινήτων
Photo:
Ο κίνδυνος «φούσκας» στην αγορά ακινήτων της Ευρωζώνης αυξήθηκε πέρυσι, καθώς τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια συνέβαλαν στην αύξηση των τιμών των κατοικιών.

Το Μόναχο είναι τώρα η πιο ευάλωτη πόλη με βάση τις τιμές στην αγορά ακινήτων, σύμφωνα με τον ετήσιο δείκτη Real Estate Bubble της UBS. Επίσης, Η Φρανκφούρτη και το Παρίσι κινδυνεύουν όλο και περισσότερο να δουν τις τιμές των ακινήτων τους να είναι πλέον μη βιώσιμες, ανέφερε το report τη Δευτέρα.

Για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια, το Λονδίνο δεν θεωρείται επικίνδυνα υπερτιμημένο. Οι τιμές στη βρετανική πρωτεύουσα έχουν μειωθεί από το υψηλό που κατέγραψαν στα μέσα του 2016, λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και των υψηλότερων φόρων στα ακίνητα.

Ο κίνδυνος στο Χονγκ Κονγκ, που βρισκόταν σε οριακά επίπεδα, έχει επίσης μειωθεί.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η οικονομική αβεβαιότητα αντισταθμίζει την επίδραση της μείωσης των επιτοκίων στη ζήτηση κατοικιών στις πόλεις», δήλωσε ο Mark Haefele, επικεφαλής του επενδυτικού γραφείου της UBS Global Wealth Management. «Ωστόσο, σε ορισμένα τμήματα της Ευρωζώνης, τα χαμηλά επιτόκια έχουν βοηθήσει να δοθεί ώθηση στις αποτιμήσεις των ακινήτων σε επίπεδα υψηλού ρίσκου για τη δημιουργία φούσκας».

Τα χαμηλότερα επιτόκια οδήγησαν τους επενδυτές μακριά από τα ομόλογα και άλλα περιουσιακά στοιχεία. Αυτό συνέβαλε στην άνοδο των τιμών των ακινήτων σε πολλές πόλεις, ιδίως σε τμήματα της ζώνης του ευρώ, όπου οι αποδόσεις του των ομολόγων έχουν καταστεί αρνητικές.

«Οι επενδυτές θα πρέπει να παραμείνουν προσεκτικοί όταν εξετάζουν τις αγορές κατοικιών σε περιοχές που βρίσκονται στα επίπεδα της φούσκας», δήλωσε ο Matthias Holzhey, κύριος συντάκτης της μελέτης και επικεφαλής των επενδύσεων στην ελβετική αγορά ακινήτων, της UBS Global Wealth Management. «Τα ρυθμιστικά μέτρα για τον περιορισμό της περαιτέρω υπερτίμησης έχουν ήδη προκαλέσει διορθώσεις στην αγορά σε ορισμένες από τις υψηλότερου ρίσκου πόλεις».

Η ασθενέστερη οικονομική προοπτική έπληξε την ψυχολογία των αγοραστών στην μέχρι πρότινος «κόκκινη» αγορά ακινήτων του Χονγκ Κονγκ, αν και η πρώην βρετανική αποικία παραμένει σε κίνδυνο εξέλιξης της σε φούσκα. Η έκθεση δεν περιελάμβανε στοιχεία μετά από το δεύτερο τρίμηνο, οπότε δεν έλαβε υπόψη τις συνέπειες των πιο πρόσφατων πολιτικών διαμαρτυριών. Η πόλη έχει επιβράδυνση στις πωλήσεις και τις τιμές ακινήτων, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Νομισματικής Αρχής του Χονγκ Κονγκ,  Νorman Chan σε συνέντευξη του τη Δευτέρα.

Για πρώτη φορά από το 2011, δεν υπήρξαν πολιτείες των ΗΠΑ με αυξημένο κίνδυνο «υπερθέρμανσης» των τιμών, ενώ οι τιμές των κατοικιών στη Νέα Υόρκη παρουσίασαν χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τον μέσο όρο για το σύνολο της χώρας.

Ομοίως, οι μη προσιτές τιμές, ο εμπορικός πόλεμος και η μείωση της εξωτερικής ζήτησης περιόρισαν την αύξηση των τιμών στο Σαν Φρανσίσκο και στο Λος Άντζελες, ενώ η Βοστόνη εξακολουθεί να είναι μία από τις περιοχές όπου οι τιμές στην αγορά ακινήτων θεωρούνται λογικές.

Το Τορόντο, όπου λόγω του αυξανόμενου πληθυσμού η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά στην αγορά ακινήτων, ανέβηκε από την τρίτη στη δεύτερη θέση του δείκτη της UBS.

Πηγή: Bloomberg