Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει εκλογές το Φθινόπωρο

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με έντονο προβληματισμό αντιμετωπίζεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η νέα συμφωνία.

Έντονος προβληματισμός σχετικά με την πολιτική διαχείριση της συμφωνίας, αλλά και για την ενότητα του κόμματος, αναπτύχθηκε στην σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την ενημέρωση που έκανε στα μέλη της Γραμματείας σημείωσε ότι μετά το δημοψήφισμα και με την στάση της κυβέρνησης, διεθνοποιήθηκε το ελληνικό πρόβλημα και δεν έμεινε στο πλαίσιο του Eurogroup. Τόνισε επίσης ότι η σκληρή στάση της Γερμανίας προκάλεσε αντιδράσεις και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και πολλές φορές, πρόσθεσε, κατά την διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, κυβερνήσεις και κοινοτικοί παράγονες υποστήριξαν τις ελληνικές θέσεις.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην παρέμβασή του ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης τόνισε την ανάγκη το κόμμα να μείνει ενωμένο, που, όπως είπε, είναι το πιό σημαντικό θέμα στην παρούσα φάση, εξέφρασε την αντίθεσή του σε ενδεχόμενο διαγραφών και ανέλαβε να μεταφέρει στον πρωθυπουργό την ανάγκη να διατηρηθεί η ενότητα του κόμματος χωρίς διαγραφές.

Ο κ. Κορωνάκης επέκρινε την σκληρή στάση των εταίρων, κυρίως της Γερμανίας και σημείωσε την ανάγκη να αρχίσει άμεσα συζήτηση για την στρατηγική ανάκαμψη του κόμματος.

Πολλά μέλη του οργάνου επισήμαναν ότι κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων υπήρξαν πολλά λάθη εκ μέρους της κυβέρνησης και κυρίως, τόνισαν ότι δεν υπήρχε καμία προετοιμασία, ώστε η χώρα να αντιμετωπίσει τις απειλές για έξοδο από την ευρωζώνη.

Επικρίσεις διατύπωσαν ο Αντώνης Νταβανέλλος (ΔΕΑ), ο Ρούντι Ρινάλντι (ΚΟΕ) οι Θανάσης Πετράκος και Στάθης Λεουτσάκος από την Αριστερή Πλατφόρμα. Κοινή ήταν τέλος η διαπίστωση στην Πολιτική Γραμματεία ότι οι τελευταίες εξελίξεις θα οδηγήσουν σχεδόν με βεβαιότητα τη χώρα σε εκλογές το Φθινόπωρο.