Η Πολωνία θέλει τα μέλη του NATO να δίνουν το 3% του ΑΕΠ τους στη Συμμαχία

Η Πολωνία θέλει τα μέλη του NATO να δίνουν το 3% του ΑΕΠ τους στη Συμμαχία
NATO Secretary General Jens Stoltenberg adjusts his protective face during a NATO Foreign Ministers video meeting following developments in Afghanistan at the NATO headquarters in Brussels on August 20, 2021. (Photo by Francisco Seco / POOL / AFP) Photo: AFP
Η Βαρσοβία επιδιώκει την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας της αμυντικής συμμαχίας εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα θα προτείνει στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν το ελάχιστο επίπεδο των αμυντικών δαπανών στο 3% του ΑΕΠ τους, σε συνομιλίες του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο Ντούντα και ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ ταξιδεύουν στις ΗΠΑ για να συναντηθούν με τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο την Τρίτη, καθώς η Βαρσοβία επιδιώκει την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας της αμυντικής συμμαχίας εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, τη γείτονα της Πολωνίας.

«Θέλω να προτείνω οι χώρες του ΝΑΤΟ να αποφασίσουν από κοινού ότι η απαίτηση της Συμμαχίας θα είναι να δαπανά όχι το 2%, αλλά το 3% του ΑΕΠ για την άμυνα, και ότι αυτό θα είναι ένα όριο κάτω από το οποίο δεν συνιστάται απολύτως να πάμε» υποστήριξε ο ίδιος κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Πολωνίας.

Πρόσθεσε ακόμα πως η απάντηση του ΝΑΤΟ στη Ρωσία μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία πρέπει να είναι «σαφής και τολμηρή».

Η πρόταση έρχεται μετά την δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ, του επικρατέστερου υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές του 2024, ότι είπε σε έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της προεδρίας του ότι θα ενθάρρυνε τη Ρωσία «να κάνει ό,τι διάολο θέλει» σε χώρες που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις της Συμμαχίας για τις αμυντικές δαπάνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: