Οι πόροι που θα λάβουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ από την Κομισιόν για τους Ουκρανούς πρόσφυγες

Οι πόροι που θα λάβουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ από την Κομισιόν για τους Ουκρανούς πρόσφυγες
BRUSSELS, BELGIUM - JULY 6 : European Union flags are seen waving outside the EU Commission Building in Brussels, Belgium on July 6, 2021. Dursun Aydemir / Anadolu Agency (Photo by Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP

Η Επιτροπή χαιρετίζει τη σημερινή έγκριση από το Συμβούλιο των προτάσεών της για τη δράση συνοχής για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη (CARE) και για τα ταμεία εσωτερικών υποθέσεων 2014-2020, που έχουν ήδη εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τα κράτη μέλη έχουν πλέον τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα εναπομένοντα κονδύλια από τα ταμεία συνοχής της περιόδου προγραμματισμού 2014-2020 για την παροχή στήριξης έκτακτης ανάγκης σε άτομα που εγκαταλείπουν την Ουκρανία λόγω της ρωσικής εισβολής. Η στήριξη αυτή περιλαμβάνει επενδύσεις στην εκπαίδευση, την απασχόληση, τη στέγαση, την υγεία και τις υπηρεσίες παιδικής φροντίδας, αλλά και βασική υλική βοήθεια, όπως τρόφιμα και ρούχα, αναφέρει ανακοίνωση της ΕΕ.

Επιπλέον, η περίοδος εφαρμογής των τριών ταμείων εσωτερικών υποθέσεων θα παραταθεί κατά ένα έτος. Οι νέοι κανόνες θα στηρίξουν τις προσπάθειες των κρατών μελών να καλύψουν τις ανάγκες διαχείρισης της μετανάστευσης και των συνόρων που προκύπτουν από τις αφίξεις όσων προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, ιδίως όσον αφορά τις ανάγκες πρώτης υποδοχής, όπως στέγαση έκτακτης ανάγκης, τρόφιμα, υγειονομική περίθαλψη και πρόσθετο προσωπικό.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις προσπάθειες της ΕΕ να στηρίξει την Ουκρανία και τα κράτη μέλη που υποδέχονται όσους προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας είναι διαθέσιμες στον ειδικό ιστότοπο.