Η Πορτογαλία έτοιμη να «πληρώσει» για το παρελθόν της με τη δουλεία – Η διακίνηση των 12,5 εκατ. Αφρικανών

Η Πορτογαλία έτοιμη να «πληρώσει» για το παρελθόν της με τη δουλεία – Η διακίνηση των 12,5 εκατ. Αφρικανών
Portuguese press work outside the Portuguese Prime Minister Antonio Costa’s official residency at Sao Bento Palace in Lisbon on November 7, 2023. Investigators searched several Portuguese government ministries and the official residence of the prime minister as part of a probe in alleged corruption in energy contracts according to local media, AFP reports on November 7, 2023. (Photo by PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP) Photo: AFP
Η Πορτογαλία διακίνησε σχεδόν 6 εκατομμύρια Αφρικανούς, περισσότερους από οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό έθνος.

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, υποστήριξε Τρίτη ότι η χώρα είναι υπεύθυνη για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της υπερατλαντικής δουλείας και της αποικιοκρατίας και πρότεινε να υπάρξουν αποζημιώσεις.

Για πάνω από τέσσερις αιώνες, τουλάχιστον 12,5 εκατομμύρια Αφρικανοί απήχθησαν, μεταφέρθηκαν με τη βία σε μεγάλες αποστάσεις από ευρωπαϊκά κυρίως πλοία και εμπόρους και πουλήθηκαν στη δουλεία, μετέδωσε το Reuters.

Όσοι επέζησαν από το ταξίδι κατέληξαν να δουλεύουν σε φυτείες στην αμερικανική ήπειρο, κυρίως στη Βραζιλία και την Καραϊβική, ενώ άλλοι επωφελήθηκαν από την εργασία τους.

Η Πορτογαλία διακίνησε σχεδόν 6 εκατομμύρια Αφρικανούς, περισσότερους από οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό έθνος, αλλά δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να αντιμετωπίσει το παρελθόν της και ελάχιστα διδάσκονται στα σχολεία για τον ρόλο της στη διατλαντική δουλεία.

Αντίθετα, η αποικιακή εποχή της Πορτογαλίας, κατά την οποία χώρες όπως η Αγκόλα, η Μοζαμβίκη, η Βραζιλία, το Πράσινο Ακρωτήριο και το Ανατολικό Τιμόρ, καθώς και τμήματα της Ινδίας, υπήχθησαν στην πορτογαλική κυριαρχία, θεωρείται συχνά πηγή υπερηφάνειας.

Μιλώντας σε εκδήλωση με ξένους ανταποκριτές αργά το βράδυ της Τρίτης, ο Σόουζα δήλωσε ότι η Πορτογαλία «αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη» για τα λάθη του παρελθόντος και ότι τα εγκλήματα αυτά, συμπεριλαμβανομένων των αποικιακών σφαγών, είχαν «κόστος».

«Πρέπει να πληρώσουμε το κόστος. Υπάρχουν ενέργειες που δεν τιμωρήθηκαν και οι υπεύθυνοι δεν συνελήφθησαν; Υπάρχουν αγαθά που λεηλατήθηκαν και δεν επιστράφηκαν; Ας δούμε πώς μπορούμε να το αποκαταστήσουμε αυτό» υποστήριξε ο Πορτογάλος πρόεδρος.

Η ιδέα της καταβολής αποζημιώσεων ή άλλων επανορθώσεων για τη διατλαντική δουλεία έχει κερδίσει έδαφος παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου για το θέμα.

Ακτιβιστές έχουν πει ότι οι αποζημιώσεις και οι δημόσιες πολιτικές για την καταπολέμηση των ανισοτήτων που προκλήθηκαν από το παρελθόν της Πορτογαλίας, συμπεριλαμβανομένου του συστημικού ρατσισμού, είναι απαραίτητες.

Ο Ρεμπέλο ντε Σόουζα δήλωσε πέρυσι ότι η Πορτογαλία θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τη διατλαντική δουλεία και την αποικιοκρατία, αλλά απέφυγε να ζητήσει πλήρη συγγνώμη. Την Τρίτη δήλωσε ότι η αναγνώριση του παρελθόντος και η ανάληψη της ευθύνης γι’ αυτό είναι πιο σημαντική από τη συγγνώμη.

«Η συγγνώμη είναι το εύκολο μέρος» τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com