Η πραγματικότητα «προδίδει» την κυβέρνηση για τα ισοδύναμα

Η πραγματικότητα «προδίδει» την κυβέρνηση για τα ισοδύναμα
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - EUROGROUP - ΕΥΚΛ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ

Η Κομισιόν έχει ήδη αποστείλει λίστα με 48 προαπαιτούμενα, τα οποία θα εγκριθούν στο Eurogroup της Δευτέρας.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι θα βρει ισοδύναμα προκειμένου να αποφύγει τη λήψη επώδυνων μέτρων, όπως η επιβολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, το εισιτήριο των 5 ευρώ στα νοσοκομεία, η αύξηση της φορολογίας των αγροτών, αλλά και η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία, η πραγματικότητα φαίνεται πως… την προδίδει.

Η αλήθεια είναι πως από την αρχή ήταν ξεκάθαρο σε όλους, όσοι γνώριζαν την οικονομική πραγματικότητα ότι το να βρεθούν έσοδα πάνω από δύο δισ. ευρώ, ως αντιστάθμισμα των εσόδων που έχουν ήδη προϋπολογιστεί ότι θα αποφέρουν τα συγκεκριμένα μέτρα ήταν από δύσκολο έως αδύνατο.

Σε ό,τι αφορά, μάλιστα, στην επιβολή του ΦΠΑ 23% σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια, το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη εισηγηθεί να παραμείνει το μέτρο, καθώς δεν μπορούν να βρεθούν από άλλη πηγή 260 εκατ. ευρώ το χρόνο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δε, οι εμπνευστές του μέτρου έκαναν το λάθος να φουσκώσουν τόσο πολύ την εκτίμηση για τα έσοδα, που όσοι γνωρίζουν την αγορά υποστηρίζουν πως όχι μόνο δεν μπορούν να βρεθούν από αλλού, αλλά είναι εξαιρετικά απίθανο η εφαρμογή να αποδώσει το εν λόγω ποσό.

Ανάλογο είναι το πρόβλημα και με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Όσο και αν αναζητήθηκαν κατέστη αδύνατο να βρεθούν τα 376 εκατ. ευρώ για φέτος και περίπου 1,4 δισ. ευρώ για το 2016.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση ακόμη και για πολύ μικρότερης απόδοσης μέτρα, όπως το εισιτήριο των 5 ευρώ στα νοσοκομεία, καθώς ακόμη και τα 20 εκατ. ευρώ το χρόνο είναι δύσκολο να βρεθούν από άλλες περικοπές ή έσοδα.

Η περίπτωση των αγροτών είναι διαφορετική: εκεί δεν υπάρχει εκτίμηση για έσοδα, αλλά οι δανειστές θεωρούν ότι για λόγους αρχής και φορολογικής δικαιοσύνης δεν θα πρέπει να γίνει πλέον ανεκτό να μην φορολογούνται οι κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Τα πραγματικά δύσκολα, έρχονται κυρίως στο Ασφαλιστικό, όπου η κυβέρνηση, είναι υποχρεωμένη να αναζητήσει ισοδύναμα για τις δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ, που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων του 2012. Οι δανειστές έχουν ανεβάσει το κόστος στα 3 με 4 δισ. ευρώ, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να πείσει ότι υπάρχουν νομικές δικλείδες για να μην εφαρμοστεί το μέτρο.

Ωστόσο, η προσπάθεια για καθυστερήσεις στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων, που ζήτησε η κυβέρνηση στο περασμένο EWG, μέσω του εκπροσώπου της Φραγκίσκου Κουτεντάκη, έπεσε στο κενό.

Οι τεχνοκράτες του Eurogroup θα ξεκαθαρίσουν την Παρασκευή στον Έλληνα εκπρόσωπο ότι περιμένουν άμεση εφαρμογή των προαπαιτούμενων πριν δώσουν έστω και 1 ευρώ ως βοήθεια.

Η Κομισιόν έχει ήδη αποστείλει λίστα με 48 προαπαιτούμενα, τα οποία θα εγκριθούν στο Eurogroup της Δευτέρας και στη βάση της υλοποίησής τους θα αποφασιστεί η εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, από τα 3 δισ. ευρώ που απομένουν ως υπόλοιπο της δόσης του Αυγούστου.

Οι περισσότερες από αυτές τις δράσεις δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί, κατά συνέπεια, δεν αναμένεται έγκριση εκταμίευσης στη συνεδρίαση της Δευτέρας.