Η Praktiker αλλάζει χέρια – Ρουμανική «απόβαση» στο DIY
- 16/07/2025, 14:56
- SHARE

Ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και ένα κύμα ενδιαφέροντος που ξεκίνησε από τη Γαλλία και έφτασε μέχρι τη Σόφια, η αλυσίδα καταστημάτων Praktiker Hellas αλλάζει ιδιοκτησία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος ιδιοκτήτης είναι η ρουμανική Paval Holding, η οποία θα αποκτήσει την εταιρεία και τα εμπορικά της ακίνητα, που ανήκουν στην Eurobank, έναντι ποσού που υπερβαίνει τα 130 εκατ. ευρώ.
Η Paval Holding είναι η μητρική του Dedeman, του μεγαλύτερου ομίλου DIY λιανικής στη Ρουμανία και στα Βαλκάνια, με κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ και παρουσία με πάνω από 50 υπερκαταστήματα. Παρά την καθυστερημένη είσοδό της στις διαπραγματεύσεις για την Praktiker Hellas, κατάφερε να υπερκεράσει προσφορές κολοσσών όπως η Leroy Merlin (όμιλος Adeo) και η βουλγαρική Videolux Holding (Technopolis), υποβάλλοντας την πιο ανταγωνιστική πρόταση.
Η εξαγορά τοποθετεί την Paval στον πυρήνα της ελληνικής αγοράς DIY που εκτιμάται άνω του 1,2 δισ. ευρώ ετησίως, με έντονα σημάδια ανάκαμψης και διαρθρωτική υποστήριξη από την αναβάθμιση των κατοικιών (πρόγραμμα “Εξοικονομώ”, Airbnb, τουριστικά projects). Οι Έλληνες καταναλωτές εμφανίζουν αυξανόμενη εξοικείωση τόσο λόγω κόστους.
Η Praktiker διαθέτει 16 καταστήματα, και απασχολεί περισσότερους από 700 εργαζομένους και ένα ισχυρό brand awareness. Η επόμενη μέρα περιλαμβάνει, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, επανεπένδυση στο δίκτυο καταστημάτων, ψηφιακό μετασχηματισμό και πιθανώς rebranding ή ακόμη και εισαγωγή του ονόματος Dedeman στην ελληνική αγορά.
Για την αγορά, η είσοδος ενός περιφερειακού παίκτη με χρηματοδοτική αυτονομία και ισχυρή οργανική ανάπτυξη δημιουργεί νέα δεδομένα. Η Leroy Merlin, που διατηρεί περίπου 8 καταστήματα στην Ελλάδα, η JYSK που επεκτείνεται επιθετικά, και η ΙΚΕΑ, καλούνται να επανεκτιμήσουν τη θέση τους απέναντι σε έναν ανταγωνιστή που δεν κουβαλά «δυτικό» τρόπο σκέψης.
Η ελληνική αγορά έχει αποδειχθεί δύσκολη για τις διεθνείς αλυσίδες του κλάδου, χαρακτηριστικό της ίδιας της Praktiker, η οποία χρεοκόπησε το 2013. Πλέον όμως, με νέα ισορροπία στις αξίες ακινήτων, ώριμο καταναλωτικό προφίλ και στροφή προς το value-for-money, η ελληνική αγορά DIY επανεμφανίζεται στον ευρωπαϊκό χάρτη ενδιαφέροντος, και αυτή τη φορά, οι Ρουμάνοι ήρθαν πρώτοι.