Η προεκλογική «συνεργασία» Τζόνσον με hedge funds συγκεντρώνει τα πυρά

Η προεκλογική «συνεργασία» Τζόνσον με hedge funds συγκεντρώνει τα πυρά
epa07888612 Britain's Prime Minister Boris Johnson delivers his keynote speech at the Conservative Party Conference in Manchester, Britain, 02 October 2019. The Conservative Party Conference runs from 29 September to 02 October 2019. EPA/NEIL HALL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ενώ επίσης η απόφαση του Τζονσον να μην δημοσιοποιήσει έκθεση για την ρώσικη ανάμοιξη στο Συντηρητικό Κόμμα.

Καθώς ο Μπόρις Τζόνσον ετοιμάζεται για την μεγάλη εκλογική μάχη, μπορεί να βασίζεται για στήριξη τουλάχιστον σε έναν πιστό υποστηρικτή: την αγορά των hedge funds. Σε περίπου ένα χρόνο έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 400.000 στερλίνες για το ταμείο της εκστρατείας τους από στελέχη των hegde funds, επενδυτές και τραπεζίτες- με την ομάδα αυτή να αποτελεί το ήμισυ των χορηγών του, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg τον Ιούνιο όταν άρχισε η διεκδίκηση της προεδρίας των Τόρις και της πρωθυπουργίας οι υποστηρικτές του διοργάνωσαν μυστική εκδήλωση συγκέντρωσης δωρεών με διαχειριστές hedge funds, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι των Odey Asset Management και CQS. Ο Ρόμπερτ Όχλι, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία.

Το φλερτ με τους συγκεκριμένους χορηγούς έχει πυροδοτήσει, όπως γράφει το Bloomberg, υποψίες για μία ανίερη συμμαχία ανάμεσα στον νέο πρωθυπουργό και οντότητες, που θα μπορούσαν να βγάλουν κέρδος από ένα σκληρό Brexit. Αυτές ενισχύθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου και τον Οκτώβριο, όταν ο Τζον Μακντόνελ, σκιώδης υπουργός Οικονομικών των Εργατικών ζήτησε να ανοίξει έρευνα για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων. Το φιτίλι όμως δεν το άναψε η αντιπολίτευση, αλλά ένας άνθρωπος των Τόρις. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ έγραψε σε άρθρο γνώμης στους The Times: Ο Τζόνσον στηρίζεται από κερδοσκόπους, που έχουν στοιχηματίσει δισεκατομμύρια σε ένα σκληρό Brexit. Yπάρχει μόνο μία προοπτική για αυτούς, που λειτουργεί: μία άτακτη έξοδος, που θα βύθιζε το νόμισμά μας.

Ακόμη και η αδελφή του Μπόρις Τζόνσον, Ρέιτσελ, πιστή υπέρμαχος της παραμονής, δήλωσε στο BBC ότι ο πρωθυπουργός έχει στενές σχέσεις με αυτούς που «σορτάρουν τη στερλίνα ή σορτάρουν τη χώρα».

Κατηγορίες ότι συγκαλύπτει την έκθεση για τη ρωσική ανάμειξη

Ακόμη, αντιμέτωπος με την κατηγορία ότι είναι προσωπικά υπεύθυνος για τη μη δημοσιοποίηση μίας εκρηκτικής έκθεσης, η οποία εξετάζει πιθανή ρωσική ανάμειξη στη βρετανική πολιτική – και το Συντηρητικό Κόμμα – βρέθηκε χθες το βράδυ ο Μπόρις Τζόνσον.

Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι δεν θα επιτρέψει να δοθεί στη δημοσιότητα πριν από τις εκλογές η 50 σελίδων έκθεση της επιτροπής πληροφοριών και ασφάλειας του κοινοβουλίου, απόφαση η οποία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Ντομινίκ Γκριβ χαρακτήρισε την απόφαση απίστευτη, επισημαίνοντας ότι δεν αιτιολογήθηκε, ενώ οι Εργατικοί και το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα (SNP) κατηγόρησε το No 10 ότι αρνείται να αναγνωρίσει το μέγεθος της ρωσικής ανάμειξης.

Νέα αποδεικτικά στοιχεία προέκυψαν για τις προσπάθειες του Κρεμλίνου να διεισδύσει στο Συντηρητικό Κόμμα μέσω Ρώσου ανώτερου διπλωμάτη, ο οποίος πέρασε πέντε χρόνια στο Λονδίνο καλλιεργώντας σχέσεις με ηγετικά στελέχη των Τόρις, περιλαμβανομένου του ίδιου του Τζόνσον.

Σύμφωνα με την «Guardian», πρόκειται για τον Σεργκέι Ναλομπιν,  οποίος μάλιστα έχει περιγράψει στο παρελθόν τον μελλοντικό πρωθυπουργό ως «καλό φίλο». Ο Ναλομπίν ζει σε συγκρότημα διαμερισμάτων στη Μόσχα, γνωστό ως το «FSB house», επειδή εκεί μένουν πολλοί υπάλληλοι της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας.

Η έκθεση της επιτροπής βασίζεται σε ανάλυση των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών, καθώς και σε άλλους εμπειρογνώμονες όπως ο πρώην αξιωματικός της MI6, ο Κρίστοφερ Στιλ, και μένει να επικυρωθεί από την Ντάουνινγκ Στριτ, μία διαδικασία η οποία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από τη διάλυση του κοινοβουλίου σήμερα, εφόσον πρόκειται να δημοσιοποιηθεί πριν από τις εκλογές.