Η «προφητεία» ενός συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας πριν από 60 χρόνια – «Οι άνθρωποι δεν θα μετακινούνται πλέον, θα επικοινωνούν»

Η «προφητεία» ενός συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας πριν από 60 χρόνια – «Οι άνθρωποι δεν θα μετακινούνται πλέον, θα επικοινωνούν»
Photo: pixabay.com
Προέβλεψε σωστά σχεδόν τα πάντα για τη σύγχρονη ζωή, από την τεχνητή νοημοσύνη έως την απομακρυσμένη εργασία.

Της Jane Thier

Σε ένα επεισόδιο με τίτλο ‘The Knowledge Explosion», που μεταδόθηκε αρχικά τον Σεπτέμβριο του 1964 Horizon του BBC, μίλησε ο Arthur C. Clarke, ένας από τους πιο γνωστούς Βρετανούς συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας και ο συγγραφέας του 2001: Οδύσσεια του Διαστήματος.

Ο Clarke, γνωστός για την αγάπη του για τα διαστημικά ταξίδια και την υποθαλάσσια εξερεύνηση, υποστήριξε ότι η πόλη του μέλλοντος δεν θα υπήρχε καθόλου. Όχι λόγω πυρηνικού ολοκαυτώματος ή σκουπιδιών. Μάλλον, θα οφειλόταν σε απίστευτες ανακαλύψεις στις τηλεπικοινωνίες.

«Αυτά τα πράγματα θα κάνουν εφικτό έναν κόσμο στον οποίο θα μπορούμε να είμαστε σε άμεση επαφή μεταξύ μας όπου κι αν βρισκόμαστε, όπου θα μπορούμε να επικοινωνούμε με τους φίλους μας οπουδήποτε στη Γη, ακόμα κι αν δεν γνωρίζουμε την πραγματική φυσική τους θέση», είπε ο Clarke.

Ο οικονομολόγος του Στάνφορντ και ειδικός στην εργασία από το σπίτι, Nick Bloom, μοιράστηκε την τηλεοπτική αυτή εκπομπή στο LinkedIn νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, επαινώντας τον Clarke για τις εκπληκτικά ακριβείς προβλέψεις του. Συγκεκριμένα, ο Clarke προέβλεψε την κατανεμημένη εργασία.

«Θα είναι δυνατό -ίσως σε 50 χρόνια από τώρα- για έναν άνθρωπο να διεξάγει τις δραστηριότητές του από την Ταϊτή ή το Μπαλί όπως ακριβώς θα μπορούσε από το Λονδίνο», είπε ο Clarke. «Στην πραγματικότητα, εάν αποδειχθεί ότι αξίζει τον κόπο, σχεδόν οποιαδήποτε εκτελεστική ικανότητα, οποιαδήποτε διοικητική ικανότητα, ακόμη και οποιαδήποτε φυσική ικανότητα, θα μπορούσε να εκδηλώνεται ανεξάρτητα από την απόσταση. Το λέω απολύτως σοβαρά ότι μια μέρα μπορεί να έχουμε χειρουργούς εγκεφάλου στο Εδιμβούργο να χειρουργούν ασθενείς στη Νέα Ζηλανδία».

Οι προβλέψεις του Clarke για την εργασία, ειδικότερα, ήταν εξαιρετικά ακριβείς. «Ο παραδοσιακός ρόλος της πόλης ως τόπου συνάντησης για τους ανθρώπους θα πάψει να έχει νόημα. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι δεν θα μετακινούνται πλέον. Θα επικοινωνούν». Σίγουρα, οι πόλεις δεν έχουν ξεπεραστεί αρκετά, αλλά μια μαζική κίνηση προς την απομακρυσμένη εργασία οδήγησε σε κρίση των κτιρίων γραφείων και στον αποδεκατισμό του λιανικού εμπορίου στις επιχειρηματικές περιοχές.

Ο Clarke έθιξε ακόμη και τη μηχανική μάθηση, αυτό που τώρα θα ονομάζαμε τεχνητή νοημοσύνη: «Οι πιο έξυπνοι κάτοικοι αυτού του μελλοντικού κόσμου δεν θα είναι άνθρωποι ή πίθηκοι», υποστήριξε. «Θα είναι μηχανές». Απηχώντας τα επιφυλακτικά σχόλια του λεγόμενου νονού της τεχνητής νοημοσύνης, Geoffrey Hinton, ο Clarke είπε ότι αναμένει από τις μηχανές να ξεπεράσουν τους ανθρώπους. «Θα αρχίσουν να σκέφτονται και τελικά θα ξεπεράσουν εντελώς τους δημιουργούς τους. Είναι αυτό καταθλιπτικό; Δεν καταλαβαίνω γιατί θα έπρεπε να είναι. Αντικαταστήσαμε τους Κρομανιόν και τους Νεάντερταλ και υποθέτουμε ότι είμαστε βελτιωμένοι».

Επιπλέον, ο Clarke ήταν αισιόδοξος για την τεχνητή νοημοσύνη, προτρέποντας τους ανθρώπους να θεωρούν τη νέα τεχνολογία ως «προνόμιο» και «σκαλοπάτι για ανώτερα πράγματα». Η ανθρώπινη εξέλιξη «έχει φτάσει στο τέλος της», είπε ο Clarke. «Και είμαστε τώρα στην αρχή της ανόργανης ή μηχανικής εξέλιξης, η οποία θα είναι χιλιάδες φορές ταχύτερη». Μην ανησυχείτε, ωστόσο: «Τα ανθρώπινα όντα είναι σχεδόν απείρως προσαρμοστικά».

Ο Clarke κατέληξε υπενθυμίζοντας στους θεατές να μην είναι απαισιόδοξοι ή νευρικοί: το μέλλον είναι «ατελείωτα συναρπαστικό» στο βαθμό που, παρά τις καλύτερες προσπάθειες των ανθρώπων, «δεν θα το μαντέψουμε ποτέ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com