Η πρώην υπουργός του Παπανδρέου που φέρεται να έχει «κλειδώσει» για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Η Λούκα Κατσέλη, η εκδήλωση της 4ης Μαρτίου που προκαλεί πονοκέφαλο στο ΚΙΝΑΛ και η διεύρυνση Τσίπρα.

Κεντρικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι η διεύρυνση και η ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ στελεχών από τον χώρο της κεντροαριστεράς.  Στο πλαίσιο αυτό όπως αναφέρουν οι πληροφορίες σε δημοσιεύματα του τύπου της Κυριακής , ο πρωθυπουργός στο ευρωψηφοδέλτιο θα βάλει στελέχη από το χώρο της κεντροαριστεράς, με πρώτη τη Λούκα Κατσέλη, υπουργό του Γιώργου Παπανδρέου, που φαίνεται να έχει κλειδώσει η υποψηφιότητά της.

Το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για τη διεύρυνση προς το κέντρο έχει δύο σταθμούς. Ο ένας είναι τη Δευτέρα, όπου η πρωτοβουλία πολιτών «Γέφυρα» (συμβολικό το όνομα για να δημιουργηθεί μια γέφυρα διαλόγου) διοργανώνει συνέντευξη τύπου Στη Στοά του Βιβλίου.

Εκεί θα δημοσιοποιηθεί το προγραμματικό κείμενο, το οποίο θα υπογράφουν περίπου 80-100 πρόσωπα από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Όπως αναφέρει το «Βήμα» μεταξύ αυτών θα είναι πρόσωπα που έχουν προέλευση από το λεγόμενο εκσυγχρονιστικό μπλοκ που είχε στηρίξει τον Ομιλο Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ) την περίοδο που πρόεδρος στο ΠαΣοΚ ήταν ο Κώστας Σημίτης, αλλά με προέλευση από την ανανεωτική Αριστερά, τα κοινωνικά κινήματα και την αυτοδιοίκηση. Θα απευθύνεται κάλεσμα στις προοδευτικές δυνάμεις να αφήσουν τον εναγκαλισμό με τη Δεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό, στέλνοντας ουσιαστικά μηνύματα στη Φώφη Γεννηματά. Αλλά θα γίνεται κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ, τόσο για την περίοδο που ήταν στην αντιπολίτευση, όσο και για την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησής του και τη συνεργασία του με τον Πάνο Καμμένο.

Ομιλητές θα είναι ο Νίκος Μουζέλης και ο Αντώνης Λιάκος, δυο πρόσωπα που είχαν στηρίξει το εκσυγχρονιστικό εγχείρημα, ο Σωτήρης Βαλντέν, με μακρά διαδρομή στην Ανανεωτική Αριστερά, ο πρώην υφυπουργός Νίκος Μπίστης, ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Παναγιώτου, ο Κωστής Παπαϊωάννου, τέως πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η καθηγήτρια και πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση και η πρώην αναπληρώτρια γ.γ. της ΓΣΕΕ Φωτεινή Σιάνου, ενώ τη συνέντευξη θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Χρήστος Μαχαίρας.

Ο δεύτερος σταθμός είναι η εκδήλωση στις 4 Μαρτίου από τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες, όπου έχουν ενεργό συμμετοχή η Λούκα Κατσέλη και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης. Σε αυτή την εκδήλωση θα μιλήσουν ο Αλ. Τσίπρας και ο Ούντο Μπούλμαν, επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλδημοκρατών.

Το ΚΙΝΑΛ κάνει… σαμποτάζ στην εκδήλωση αυτή καθώς θεωρεί ότι και ο κ. Μπούλμαν παίζει το παιχνίδι του Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα, στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν εγκαινιάσει εδώ και μερικές ημέρες μια σκληρή αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ την οποία χαρακτηρίζουν «πόλεμο».

«Έχουμε πόλεμο με την κυβέρνηση γιατί δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να φανεί ο κ. Τσίπρας ως ο ηγέτης του χώρου. Τον προοδευτικό, δημοκρατικό πόλο τον εκφράζει η ιστορική παράταξη του ΠΑΣΟΚ όπως αυτή παρουσιάζεται πλέον μέσω του Κινήματος Αλλαγής», τονίζουν.

Τι αναφέρει η Λούκα Κατσέλη για τον ΣΥΡΙΖΑ και την εκδήλωση

«Η εκδήλωση της 4ης Μαρτίου 2019 έχει ως στόχο να τεθούν στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου οι μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια και να αναζητηθούν οι απαραίτητες προγραμματικές συγκλίσεις των προοδευτικών δυνάμεων για μια δίκαιη βιώσιμη και δημοκρατική Ευρώπη» δήλωσε με ανακοίνωσή της η Λούκα Κατσέλη, με αφορμή την παρουσίαση της Έκθεσης της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Ευημερία και την Ισότητα , αλλά και για να δώσει τη δική της απάντηση σε δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, τα οποία, κατά την πρώην υπουργό, περιείχαν «ανακρίβειες» και δημιουργούσαν «εσφαλμένες εντυπώσεις».
«Μικροπολιτικές διαμάχες και αντεγκλήσεις είναι ακατανόητες αυτή τη κρίσιμη χρονική στιγμή» δηλώνει η κ. Κατσέλη, σημειώνοντας ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας λανθασμένων εντυπώσεων και συσχέτισης της εκδήλωσης, πόσο μάλλον του έργου της Ανεξάρτητης Επιτροπής, με εγχώριες πολιτικές διαμάχες είναι ακατανόητη και επιζήμια».

H ανακοίνωση της Λούκας Κατσέλη

«Την Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019 (17:30-21:00, αίθουσα Olympia, Ξενοδοχείο Divani Caravel) διοργανώνεται εκδήλωση για την παρουσίαση στην Ελλάδα της Έκθεσης της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Ευημερία και την Ισότητα με τίτλο “Ευημερία για όλους σε μια Βιώσιμη Ευρώπη”.

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από την Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Ελληνικό Γραφείο του Friedrich-Ebert-Stiftung και το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής (ΙΝΕΡΠΟΣΤ).

Η Έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής προωθεί ένα νέο μακροπρόθεσμο όραμα, μια καινοτόμο στρατηγική και 100 συγκεκριμένες προτάσεις για μια Ευρώπη βιώσιμη, δίκαιη και δημοκρατική. Η Επιτροπή φιλοδοξεί οι προτάσεις αυτές να αποτελέσουν τη βάση διαλόγου και προγραμματικών συγκλίσεων για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στο Ευρωκοινοβούλιο την νέα περίοδο 2019 -2024.

Η Έκθεση έχει παρουσιαστεί ήδη στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου στην ομάδα Σοσιαλιστών-Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και στο συνέδριο των Σοσιαλιστών στη Λισαβόνα.

Στην εκδήλωση αυτή, της 4ης Μαρτίου 2019, θα συμμετέχω, παρουσιάζοντας την Έκθεση υπό την ιδιότητα της συν-προεδρεύουσας – μετά του πρώην Πρωθυπουργού της Δανίας κ. Poul Nyrup Rasmussen – της εν λόγω Ανεξάρτητης Επιτροπής.

Στην εκδήλωση έχουν κληθεί να συμμετέχουν ο Udo Bullmann, Πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Γιώργος Παπανδρέου με την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, εκπρόσωποι των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς και ευρωβουλευτές των πολιτικών παρατάξεων που είτε είναι ενταγμένες στην Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΚΙΝΑΛ., ΠΟΤΑΜΙ, ΔΗΜΑΡ), είτε συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα ως παρατηρητές (ΣΥΡΙΖΑ). Στην εκδήλωση έχουν επίσης κληθεί να συμμετέχουν και οι πολιτικοί αρχηγοί ή εκπρόσωποι του ΚΙΝΑΛ, του Ποταμιού, ΔΗΜ.ΑΡ & ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, έχει κληθεί με τη θεσμική του ιδιότητα ο Πρωθυπουργός της χώρας, κ. Αλέξης Τσίπρας να κλείσει την εκδήλωση με μια τοποθέτηση.

Οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας λανθασμένων εντυπώσεων και συσχέτισης της εκδήλωσης, πόσο μάλλον του έργου της Ανεξάρτητης Επιτροπής, με εγχώριες πολιτικές διαμάχες είναι ακατανόητη και επιζήμια.

Στόχος είναι να τεθούν στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου οι μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια και να συζητηθούν πιθανές προτάσεις που θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος σε μια δημοκρατική, δίκαιη και βιώσιμη τροχιά».

Σχετικά άρθρα