Οι προϋποθέσεις που μπορεί να οδηγήσουν την ελληνική φαρμακοβιομηχανία σε επενδύσεις μισού δισ. ευρώ

Οι προϋποθέσεις που μπορεί να οδηγήσουν την ελληνική φαρμακοβιομηχανία σε επενδύσεις μισού δισ. ευρώ
Ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων μιλάει κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της πρότασης υλοποίησης του σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας στο «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης», Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016. Την ημερίδα διοργανώνουν από κοινού το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, υπό την αιγίδα της Αντιπροεδρίας της Κυβέρνησης. Στην ημερίδα θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο Αναπληρωτής Υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Φωτάκης, καθώς επίσης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Θεόδωρος Φέσσας. Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο Πρόεδρος και Γενικό Διευθυντής του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ - ΜΠΕ), Μιχάλης Ψύλος και χορηγός επικοινωνίας είναι το ΑΠΕ-ΜΠΕ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εξαιρετικά χρήσιμη ήταν η παρέμβαση του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεοδώρου Τρύφωνος, στο συνέδριο του Economist.

Η φαρμακοβιομηχανία μπορεί να στηρίξει άμεσα και έμπρακτα, με επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ, την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, με την προϋπόθεση ότι θα μειωθεί άμεσα η υπερφορολόγηση που υφίσταται σήμερα ο κλάδος, θα υπάρχει ένα σταθερό και προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον και ένα τριετές πλαίσιο φαρμακευτικής πολιτικής. Τα παραπάνω επισήμανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων μιλώντας στο 23ο συνέδριο του «Economist».

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ τόνισε ότι προϋποθέσεις για την επίτευξη του επενδυτικού στόχου της φαρμακοβιομηχανίας είναι, φορολογικά κίνητρα, συμψηφισμός των παραγωγικών επενδύσεων και των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης της φαρμακοβιομηχανίας με τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) που της επιβάλλονται, οι οποίες υπονομεύουν την αναπτυξιακή δυναμική της και εισαγωγή του στοιχείου της συνυπευθυνότητας της φαρμακοβιομηχανίας και της Πολιτείας στην συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε στην δυναμική της φαρμακοβιομηχανίας, με δεδομένη την εγκατεστημένη βάση ανάπτυξης και παραγωγής φαρμάκων στην Ελλάδα και τον εξαγωγικό της προσανατολισμό. Ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό κλίμα, είπε, θα ενθάρρυνε τις επενδύσεις από πολυεθνικές εταιρείες στις κλινικές μελέτες, την συμπαραγωγή φαρμάκων και τα logistics με δεδομένη και την γεωγραφική θέση της χώρας.

«Ήρθε η ώρα της ανάπτυξης και δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος» τόνισε ο κ. Τρύφων αναφέροντας το χαμηλό ποσοστό της συμβολής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ της χώρας που είναι μόλις 8%, όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 14,3%.