Οι προμηθευτές του iPhone της Apple συντρίβονται

Οι προμηθευτές του iPhone της Apple συντρίβονται
Workers are seen inside a Foxconn factory in the township of Longhua in the southern Guangdong province May 26, 2010. A spate of nine employee deaths at global contract electronics manufacturer Foxconn, Apple's main supplier of iPhones, has cast a spotlight on some of the harsher aspects of blue-collar life on the Chinese factory floor. REUTERS/Bobby Yip (CHINA - Tags: BUSINESS EMPLOYMENT) BEST QUALITY AVAILABLE - RTX14NG6

Όταν η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο δημοσιεύει απογοητευτικά αποτελέσματα, πολλές μικρότερες επιχειρήσεις αισθάνονται τα κρουστικά κύματα.

Η Apple απογοήτευσε τους επενδυτές την Τρίτη αναφέροντας ότι πούλησε «μόνο» 47,5 εκατομμύρια iPhones το τελευταίο τρίμηνο, χαμηλότερα από τους υψηλούς στόχους που είχαν θέσει οι αναλυτές της Γουόλ Στριτ. Ακόμα χειρότερα, η Apple ήταν επιφυλακτική σχετικά με τις πωλήσεις φέτος το καλοκαίρι.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι μετοχές της Apple υποχώρησαν 5% την Τετάρτη, αφανίζοντας άμεσα χρηματιστηριακή αξία ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αλλά τα δεινά εκτείνονται πέρα από την ίδια την Apple. Πλήττεται ολόκληρο το οικοσύστημα των εταιρειών που προμηθεύουν την εξελιγμένη τεχνολογία που χρησιμοποιείται στις συσκευές.

Για παράδειγμα, η Cirrus Logic, που κατασκευάζει τα μικροτσίπ που χρησιμοποιούνται στις συσκευές της Apple, όπως το iPhone. Μετά από μια άνοδο με την προοπτική των καλών αποτελεσμάτων τριμήνου από την Apple, οι μετοχές της υποχώρησαν σχεδόν 7% την Τετάρτη στον απόηχο των δημοσιευθέντων αποτελεσμάτων.

Τα προϊόντα της Apple είναι ζωτικής σημασίας για την εταιρεία. Η Cirrus ανέφερε πρόσφατα ότι οι παραγγελίες της Apple αντιπροσώπευαν το 72% των πωλήσεών της για το 2015. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ όλων των προμηθευτών της Apple, σύμφωνα με την FactSet.

Όταν οι καιροί είναι καλοί για το iPhone, αυτό ευνοεί και την Cirrus. Αλλά δεν συνέβη αυτό αυτή την εβδομάδα. Η Cirrus το αναγνώρισε σε μια πρόσφατη ανακοίνωση, προειδοποιώντας τους επενδυτές ότι στερείται «διαφοροποίησης» και ότι μία σημαντική μείωση των παραγγελιών από ένα βασικό πελάτη θα μπορούσε να «μειώσει σημαντικά τις πωλήσεις μας και την κερδοφορία μας».

Αλλά και οι πιο διαφοροποιημένοι προμηθευτές του iPhone επίσης παραπαίουν. Οι μετοχές της NXP Semiconductors υποχώρησαν 5% την Πέμπτη. Τα ραδιοφωνικά τσιπ της εταιρείας χρησιμοποιούνται στο σύστημα Apple Pay του iPhone. Κατασκευάζει επίσης έναν συν-επεξεργαστή κίνησης που φέρεται να χρησιμοποιείται στην συσκευή.

Η Skyworks Solutions και η καλή της σχέση με την Apple έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Η εταιρεία είχε την πέμπτη θέση απόδοσης μετοχών στον δείκτη S&P 500 κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015. Ωστόσο, οι μετοχές της εταιρείας κατασκευής τσιπ που χρησιμοποιούνται στο iPhone υποχώρησαν 6% την Πέμπτη μετά από τα αποτελέσματα της Apple.

Τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Apple έπληξαν επίσης τις μετοχές της Avago Technologies, της SanDisk, της Jabil Circuit, της Broadcom, της Qualcomm, της STMicroelectronics και της Taiwan Semiconductor Manufacturing.

Πέρυσι οι επενδυτές έμαθαν ότι η Apple δεν μετατρέπει ό,τι αγγίζει σε χρυσό. Η GT Advanced Technologies κήρυξε πτώχευση τον περασμένο Οκτώβριο, αφότου η Apple αποφάσισε να μην χρησιμοποιήσει τις οθόνες από ζαφείρι της εταιρείας στο iPhone.

Τα καλά νέα για τους επενδυτές είναι ότι, ενώ το οικοσύστημα της Apple πλήττεται, την Πέμπτη η ευρύτερη αγορά δεν φάνηκε να ανησυχεί από τις περίπου 1,5 εκατομμύριο λιγότερες πωλήσεις του iPhone.

Ο Nasdaq υποχώρησε 0,8% λόγω της Apple, αλλά ο S&P 500 υποχώρησε μόλις 0,3%. Στη Γουόλ Στριτ συνέχιζαν να αγοράζουν ορισμένες μετοχές εταιρειών τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της ανταγωνίστριας Google, η οποία πέτυχε νέο υψηλό όλων των εποχών.