Η προοπτική ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία προκαλεί νέο “άλμα” στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας

Η προοπτική ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία προκαλεί νέο “άλμα” στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας
epa09020022 Electricity pylons in Fort Worth, Texas, USA on 17 February 2021. Snow and cold weather have blanketed North Texas for the fourth day in unseasonably cold weather with overnight temperatures at -10 degrees celsius. The electric grid in Texas run by the non profit Ercot, has been overwhelmed by high demand leaving millions without power in the state. EPA/Ralph Lauer Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη εκτινάχθηκαν περισσότερο από 10% αφού οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η Ρωσία θα μπορούσε σύντομα να εισβάλει στην Ουκρανία ή να προσπαθήσει να πυροδοτήσει σύγκρουση εντός των συνόρων της.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι οι πληροφορίες δείχνουν ότι η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί στον γείτονά της πριν τελειώσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου σε μια εβδομάδα. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι σχεδιάζει να εισβάλει, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας υποβάθμισε τις εντάσεις το Σαββατοκύριακο, λέγοντας ότι δεν υπήρξε «κομβική αλλαγή».

Μια κλιμάκωση κινδυνεύει να επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, δυνητικά να πλήξει τις προμήθειες φυσικού αερίου και πετρελαίου -και να αυξήσει τον κίνδυνο μπλακ άουτ, σύμφωνα με το Bloomberg. Η Ρωσία είναι η κορυφαία πηγή φυσικού αερίου της Ευρώπης, με περίπου το ένα τρίτο των εξαγωγών της να ρέει μέσω ουκρανικών αγωγών. Και οι αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της Ευρώπης εξαντλούνται ήδη, με τιμές τέσσερις φορές υψηλότερες από τις κανονικές για αυτήν την εποχή.

«Η άμεση εστίαση είναι στην πιθανότητα διακοπής του ρωσικού ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη, η οποία θα ήταν πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί και θα μπορούσε να δημιουργήσει πραγματική έλλειψη ενέργειας, χειρότερη από αυτή που βλέπουμε σήμερα», δήλωσε ο Jason Bordoff. διευθυντής του Κέντρου Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. «Αλλωστε και πριν από αυτές τις εξελίξεις, η Ευρώπη βρισκόταν ήδη σε ενεργειακή κρίση».

Οι τιμές αναφοράς στην Ευρώπη εκτινάχθηκαν έως και 14% στα 88 ευρώ την μεγαβατώρα. Στη Γερμανία η ηλεκτρική ενέργεια για συμβόλαια Μαρτίου αυξήθηκε κατά 11% στα 177 ευρώ την μεγαβατώρα.

Το πετρέλαιο Brent αυξήθηκε έως και 1,8% στα 96,16 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα, μετά από άλμα 4,7% την Παρασκευή μετά την προειδοποίησή των ΗΠΑ. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης άνθρακα στην Ευρώπη κέρδισαν 1,4% στα 115,50 δολάρια ο μετρικός τόνος.