Η προώθηση της βιωσιμότητας πρέπει να διαπνέει ολόκληρη την επιχείρηση

Η προώθηση της βιωσιμότητας πρέπει να διαπνέει ολόκληρη την επιχείρηση
«Για εμάς στη WIND η βιώσιμη ανάπτυξη ενσωματώνεται πλήρως στην επιχειρηματική στρατηγική της εταιρείας», αναφέρει η Αγγελική Ελευθερίου, Υπεύθυνη Βιώσιμης Ανάπτυξης WIND Ελλάς.

Γράφει η Αγγελική Ελευθερίου, Υπεύθυνη Βιώσιμης Ανάπτυξης WIND Ελλάς

Μέχρι πρόσφατα, η κλιματική αλλαγή και η βιώσιμη ανάπτυξη δεν είχαν σημαντική θέση στην ημερήσια ατζέντα μας. Όταν κάτι μοιάζει μακρινό και ο αντίκτυπός του είναι τόσο αργός ώστε να μην γίνεται αισθητός στην καθημερινότητα μας, είναι σαν να μην έχει νόημα. Είναι όμως μακρινό ή πιο κοντά από όσο θέλουμε να πιστεύουμε;

Αν θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε το επίπεδο της απειλής που νιώσαμε λόγω της πανδημίας, με την παγκόσμια απειλή που συντελείται στο περιβάλλον, είναι ότι στην πανδημία είδαμε τα χειρότερα πολύ γρήγορα και πολύ κοντά μας. Όμως η καταστροφή στο οικοσύστημα από την ανθρώπινη δραστηριότητα φαινομενικά δεν μας αγγίζει τόσο άμεσα. Μοιάζει σαν να είναι μια μακρινή προοπτική, παρότι βλέπουμε σε όλο τον κόσμο πολλά παραδείγματα με ακραία φαινόμενα που διαταράσσουν τις ζωές μας και καταστρέφουν στο πέρασμά τους ολόκληρες πόλεις. Σταδιακά λοιπόν, αλλά αναπόφευκτα, όλο το κοινωνικό και οικονομικό μας σύστημα τελεί υπό απειλή.

Nα ξανασκεφτούμε τον τρόπο που ζούμε

Τώρα είναι η στιγμή και η ευκαιρία να πατήσουμε το «reset» και να ξανασκεφτούμε τον τρόπο που καταναλώνουμε, που παράγουμε, που επιχειρούμε, που ζούμε. Να εξετάσουμε πώς θέλουμε την οικονομία του μέλλοντος και να προωθήσουμε τη συλλογική δράση για την οικοδόμηση οικονομιών που παρέχουν βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, ευημερία και ασφάλεια για όλους, ώστε να καλύπτουμε τις ανάγκες μας, χωρίς όμως να θέτουμε σε κίνδυνο τη δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες.

Η βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι πλέον επιλογή

Καθώς η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής γίνεται πιο επιτακτική, η βιώσιμη ανάπτυξη έρχεται να δώσει διεξόδους στις προκλήσεις της εποχής. Ο ρόλος της είναι κομβικός στην ανάδειξη υπεύθυνων οργανισμών και σύνδεσή της με την οικονομική ανάπτυξή τους, όσο και με τις υπεύθυνες επενδύσεις.

Η προώθηση της βιωσιμότητας έχει αρχίσει να απασχολεί ολοένα και περισσότερο ηγέτες, επιχειρήσεις και φυσικά όλους μας σαν καταναλωτές. Ειδικά για τις επιχειρήσεις, δεν είναι κάτι που «είναι καλό να το έχουν» άλλα είναι ένα πεδίο δραστηριότητας που απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό και πρέπει να διαπνέει ολόκληρο τον οργανισμό.

Η τεχνολογία «κλειδί» για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Σε αυτό το πλαίσιο η βιωσιμότητα δεν είναι μια τάση που θα περάσει, αλλά μια νέα επιχειρηματική πραγματικότητα σε έναν κόσμο που αναζητά τρόπους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η τεχνολογία θα συμβάλει σε αυτή την αντιμετώπιση καθώς είναι «κλειδί» για τη βιωσιμότητα, επιτρέποντας την απόκτηση δεδομένων, την αποθήκευση και την ανάλυση τους ώστε οι εταιρείες να συμμορφώνονται και να υιοθετούν τα πρότυπα ESG. Το Διαδίκτυο των πραγμάτων, τα μεγάλα δεδομένα, η τεχνητή νοημοσύνη, βρίσκονται στον πυρήνα του ψηφιακού μετασχηματισμού των εταιρειών που συμβάλλουν αποφασιστικά στη σωστή κατεύθυνση.

Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι μία ολοκληρωμένη επιχειρηματική προσέγγιση για τη WIND

Eleftheriou Angeliki

Αγγελική Ελευθερίου, Υπεύθυνη Βιώσιμης Ανάπτυξης WIND Ελλάς

Για εμάς στη WIND «ό,τι κάνουμε αλλά και ο τρόπος που το κάνουμε είναι εξίσου σημαντικά». Η βιώσιμη ανάπτυξη ενσωματώνεται πλήρως στην επιχειρηματική στρατηγική της εταιρείας και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας και της λειτουργίας της όπως και του τρόπου που όλοι κάνουμε τη δουλειά μας.

Για εμάς η βιώσιμη ανάπτυξη γίνεται πράξη μέσα από την υιοθέτηση και προώθηση συγκεκριμένων στόχων, καθώς έτσι ανταποκρινόμαστε στο μεταβαλλόμενο νομοθετικό τοπίο και στην αλλαγή της συμπεριφοράς των καταναλωτών και της κοινωνίας.

Μέχρι το 2025 θα υλοποιήσουμε 25 στόχους ώστε να συμβάλουμε και εμείς από τη μεριά μας στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Ταυτόχρονα, μέσα από τους στόχους αυτούς, θα ενισχύσουμε περαιτέρω τη σχέση μας με όσους ερχόμαστε σε επαφή (εργαζόμενους, προμηθευτές, πελάτες, κοινωνία, μετόχους, κράτος-αρχές κλπ.), θα συνεχίσουμε να χτίζουμε εμπιστοσύνη και να αναπτυσσόμαστε με υπεύθυνο και βιώσιμο τρόπο.

Οι «25 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης για το 2025» ενσωματώνονται πλήρως στην λειτουργία της εταιρίας και η αποτελούν για εμάς μια ολοκληρωμένη επιχειρηματική προσέγγιση.

Οι 25 Στόχοι μας πληρούν κριτήρια

  1. Είναι σύμφωνοι με τις διεθνείς και τοπικές τάσεις και δημιουργήθηκαν με την συνεισφορά των ενδιαφερομένων μερών (stakeholders)
  2. ενσωματώνουν διεθνή standards όπως είναι τα GRI, SASB
  3. είναι αναπόσπαστο μέρος μιας διαδικασίας για την παροχή αξιολογήσεων από ανεξάρτητους οργανισμούς αξιολόγησης ESG (Περιβάλλον, Κοινωνική, Διακυβέρνηση)
  4. είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία για την επίτευξη ουδετερότητας του κλίματος έως το 2050 και με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG) του ΟΗΕ 2030

Μπορείτε να δείτε τους στόχος μας αναλυτικά εδώ.