Οι προτάσεις Ντράγκι για την επισιτιστική και την ενεργειακή κρίση

Οι προτάσεις Ντράγκι για την επισιτιστική και την ενεργειακή κρίση
epa07327654 President of the European Central Bank (ECB) Mario Draghi during the last hearing of the European Parliament Committee on Economic and Monetary Affairs (ECON) at the European Parliament in Brussels, Belgium, 28 January 2019. EPA/STEPHANIE LECOCQ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε στην απόφαση που έλαβαν οι ηγέτες της ΕΕ να μελετήσουν τη δυνατότητα επιβολής ανώτατης τιμής σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Στις ευρύτατες συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία επικεντρώθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, παρεμβαίνοντας στη σύνοδο του ΟΟΣΑ στο Παρίσι.

«Η προσπάθεια που καταβάλλεται με στόχο να αποφευχθεί επισιτιστική κρίση πρέπει να ξεκινήσει από την άρση του αποκλεισμού των ουκρανικών λιμανιών, λόγω της τεράστιας ποσότητας σιτηρών που βρίσκεται εκεί», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι «προκαλείται συνεχής αύξηση των τιμών με καταστροφικές συνέπειες σε διεθνή κλίμακα». Και πρόσθεσε: «Η προσπάθεια του ΟΗΕ είναι σημαντικό βήμα προόδου, αλλά δυστυχώς είναι και η μοναδική».

Ο Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε στην απόφαση που έλαβαν οι ηγέτες της ΕΕ να μελετήσουν τη δυνατότητα επιβολής ανώτατης τιμής σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας ότι «το μέτρο θα μπορούσε να περιορίσει την αύξηση του πληθωρισμού και να μειώσει την ροή χρημάτων προς την Μόσχα».

Παράλληλα, ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός της Ιταλίας δήλωσε ότι, «για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στον τομέα της ενέργειας, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να λάβει υπόψη της το ενδεχόμενο να υιοθετήσει και πάλι πακέτα έκτακτης στήριξης, όπως το “Sure”, τα οποία μας βοήθησαν να εξέλθουμε από την δυσκολότερη φάση της πανδημίας».

«Χρειάζεται ένα νέο, παρεμφερές εργαλείο, που όμως θα επικεντρωθεί στην ενέργεια», κατέληξε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.