Η προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον κορωνοϊό και τις οικονομικές επιπτώσεις

Η προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον κορωνοϊό και τις οικονομικές επιπτώσεις
(Ξένη δημοσίευση) Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσιπρας (Κ), μιλάει σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τα υψηλόβαθμα στελέχη του στα γραφεία του κόμματος στην Πλατεία Κουμουνδούρου, Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε ώστε να συζητηθούν εκτενώς τα ζητήματα του κορονοϊού, του προσφυγικού αλλά και της οικονομίας που στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν κομβικό. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ/STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τις παρεμβάσεις που ζητά το κόμμα του για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της επιδημίας.

Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για έκτακτα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη δημόσια υγεία, τη θωράκιση της οικονομίας και τη στήριξη εργαζόμενων και επιχειρήσεων, λόγω των εξελίξεων με τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, προσλήψεις στο ΕΣΥ, αύξηση των ΜΕΘ, μείωση των πλεονασμάτων, μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, προστασία α’ κατοικίας.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι «ο νέος κορωνοϊός δεν δοκιμάζει μόνο την αντοχή της Δημόσιας υγείας», αλλά «κυρίως θα δοκιμάσει και τη συνοχή της κοινωνίας μας». «Μπορούμε όμως να τον νικήσουμε», τονίζει, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση οφείλει να ακούσει και να υλοποιήσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, «έχει χρέος και κοινωνική ευθύνη». «Αλλά όλοι έχουμε ευθύνη. Τα κόμματα, η εκκλησία, οι συλλογικοί φορείς της κοινωνίας μας», σημειώνει και προσθέτει ότι «όλοι μαζί, με τη συμπεριφορά μας, μπορούμε να δείξουμε ότι νοιαζόμαστε για τον διπλανό, για τον ευάλωτο συνάνθρωπό μας». Ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι αυτό δεν είναι ζήτημα αυταρχισμού και πειθαρχίας, αλλά ζήτημα κοινής λογικής και ανθρωπιάς.

Ειδικότερα, στη δήλωση του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στην εξάπλωση του νέου ιού με τον οποίο είναι αντιμέτωπη και η χώρα μας και ο οποίος ξεκίνησε από τη Κίνα και πολύ γρήγορα έχει μεταδοθεί σχεδόν σε όλο τον πλανήτη. Αναφέρει ότι «ο ιός αυτός για τη συντριπτική πλειοψηφία όσων νοσήσουν έχει ήπια συμπτώματα, ωστόσο για το ευάλωτο κομμάτι του πληθυσμού, δεδομένου ότι δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη κάποιο φάρμακο αντιμετώπισης, μπορεί να έχει πολύ επικίνδυνη εξέλιξη». Τονίζει ότι «αυτό το ευάλωτο κομμάτι του πληθυσμού έχουμε χρέος να προστατέψουμε. Είναι ζήτημα κοινωνικής ευθύνης. Είναι ζήτημα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης».

Ασκεί κριτική για το γεγονός ότι «η παγκόσμια κοινότητα και ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Ένωση δίστασαν και εν τέλει καθυστέρησαν να λάβουν μέτρα για να αναστείλουν την εξάπλωση του ιού. Από τον φόβο των αγορών, του οικονομικού και του πολιτικού κόστους». «Ως συνήθως, σκέφτηκαν πρώτα τα οικονομικά συμφέροντά και μετά τους ανθρώπους», σχολιάζει, για να σημειώσει ότι όμως αυτή η λογική «είναι εξαιρετικά κοντόφθαλμη, αφού η ολιγωρία οδηγεί τελικά σε αποφάσεις εκ των υστέρων, που έχουν ακόμη μεγαλύτερο κόστος».

Επισημαίνει ότι «οι εξελίξεις στη γειτονική Ιταλία οφείλουν να μας παραδειγματίσουν, ώστε να πάρουμε έγκαιρα κάθε δυνατό προληπτικό μέτρο και να αποφύγουμε τη ραγδαία εξάπλωση του ιού, που θα οδηγήσει σε γενικευμένη καραντίνα».

Στήριξη του ΕΣΥ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «πρώτα από όλα η κυβέρνηση οφείλει να πάρει άμεσα γενναία μέτρα για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή». Σημειώνει πως ούτε η σημερινή στελέχωση, ούτε ο σημερινός αριθμός των κρεβατιών ΜΕΘ είναι ικανός να ανταποκριθεί σε μια πιθανή εξάπλωση της επιδημίας.

Συνεπώς, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει άμεση δημιουργία διακομματικής επιτροπής μέσω της οποίας θα προκηρυχθούν 4.000 νέες θέσεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών. «Τουλάχιστον 1.000 επαγγελματίες υγείας πρέπει τις επόμενες μέρες να ενισχύσουν τις ΜΕΘ και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Αυτοί μπορούν να διοριστούν με ετήσιες ή διετείς συμβάσεις, έχοντας όμως ειδική μοριοδότηση για να καλύψουν μέρος των μόνιμων θέσεων που θα προκηρυχθούν», αναφέρει. Ταυτόχρονα, «πρέπει να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις, για οποιαδήποτε κατηγορία προσωπικού του ΕΣΥ, που λήγουν τους επόμενους μήνες».

Ο κ. Τσίπρας σχολιάζει πως ο προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της επιδημίας, «είναι αστείο να αυξάνεται μόνο κατά 15 εκατομμύρια» και τονίζει ότι «χρειάζεται ένα έκτακτο κονδύλι τουλάχιστον 150 εκατ. ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί τόσο η μετατροπή μεγάλων νοσοκομειακών μονάδων σε ειδικές μονάδες νοσηλείας, όσο και η αγορά εξοπλισμού ΜΕθ, για τη στελέχωσή τους». Ταυτόχρονα, συνεχίζει, πρέπει να προβλεφθεί η επίταξη μονάδων από ιδιωτικά νοσηλευτήρια, προκειμένου να ενταχθούν στον εθνικό σχεδιασμό αντιμετώπισης της νόσου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «όλα τα παραπάνω μια υπεύθυνη Πολιτεία οφείλει να τα σχεδιάσει έγκαιρα» και πως «ακόμη και αν δε χρειαστούν, που όλοι το ευχόμαστε, κέρδος θα είναι να ενισχύσουμε το Εθνικό μας Σύστημα Υγείας».

Θωράκιση της Οικονομίας

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι η κυβέρνηση οφείλει να λάβει αντίστοιχα έκτακτα μέτρα και για τις επιπτώσεις στην οικονομία.

Αναφέρει ότι «ήδη, πολύ πριν κάνει την εμφάνισή του ο νέος ιός, τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ διέψευσαν παταγωδώς το αφήγημα περί μεγέθυνσης των ρυθμών ανάπτυξης» και ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε την οικονομία να τρέχει με ρυθμούς 2,8% το καλοκαίρι και το Δεκέμβρη την οδήγησε στο 1%». Υποστηρίζει πως επίσης με τα νέα δεδομένα που δημιουργεί ο νέος ιός, «είναι προφανές ότι οι στόχοι του προϋπολογισμού έχουν ήδη εκτροχιαστεί», για να υπογραμμίσει πως «αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε πρέπει να γίνει οτιδήποτε είναι απαραίτητο προκειμένου να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία».

Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνει πως «η κυβέρνηση οφείλει να φέρει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή συμπληρωματικό προϋπολογισμό με επαναπροσδιορισμό του ύψους της προβλεπόμενης ανάπτυξης αλλά και με νέα αναπτυξιακά μέτρα για την θωράκιση της οικονομίας». Αυτό βεβαίως, τονίζει, «προϋποθέτει άμεση διεκδίκηση μείωσης του στόχου του τρέχοντος έτους για τα πρωτογενή πλεονάσματα», «ώστε να δημιουργηθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος τόσο για δαπάνες ενίσχυσης του ΕΣΥ όσο και για μέτρα ενίσχυσης εργαζομένων και επιχειρήσεων που ενδεχομένως πληγούν».

Να ανασταλεί τώρα ο σχεδιασμός για κατάργηση της προστασίας α’ κατοικίας

Τέλος, υπογραμμίζει ο κ. Τσίπρας, «η κυβέρνηση οφείλει να αναστείλει τώρα τον σχεδιασμό της για κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, που ξεκινά από 1η Μαΐου». «Μου είναι αδιανόητο», σχολιάζει, «την ώρα που θα πρέπει συμπολίτες μας να μπαίνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, η κυβέρνηση να επιτρέπει στα funds να βγάζουν ολόκληρες οικογένειες έξω από τα σπίτια τους».