Οι πρώτες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τη συμφωνία

Οι πρώτες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τη συμφωνία
ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ Ε ΘΕΣΜΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ασκούν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την στάση της σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές.

«Αντί σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ να θριαμβολογεί για τη σύναψη του τρίτου μνημονίου, που φέρει την αποκλειστική της σφραγίδα, οφείλει να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τα ψέματα που επί μακρόν έλεγε και για την κατάσταση στην οποία έφερε σήμερα τη χώρα και την οικονομία της» επισημαίνει η ΝΔ σε ανακοίνωσή της και προσθέτει:

«Υποστήριζαν ότι μέσω της ανακεφαλαιοποίησης, χαρίζονταν χρήματα στους τραπεζίτες. Σήμερα, αντιλαμβάνονται ότι η ανακεφαλαιοποίηση είναι αναγκαία για να διασφαλιστεί η συστημική ευστάθεια των τραπεζών. Υποστήριζαν ότι μέσω των αποκρατικοποιήσεων, δημόσια περιουσία και πόροι θα μεταβιβάζονταν στη «μαύρη τρύπα» του δημοσίου χρέους. Σήμερα, κάνουν το ίδιο, αφού η συμφωνία αναφέρεται σε «πώληση περιουσιακών στοιχείων», μέσω της δημιουργίας ενός νέου ανεξάρτητου Ταμείου, το οποίο μάλιστα θα εποπτεύεται από Ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Υποστήριζαν ότι το χρέος είναι επονείδιστο και πρέπει να «κουρευτεί». Όμως, σήμερα, υπογράφουν όχι μόνο τη δέσμευση η χώρα να αποπληρώνει πλήρως και έγκαιρα τις δανειακές της υποχρεώσεις, αλλά και τη δέσμευση ότι δεν θα γίνει «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας του χρέους»

Το Ποτάμι: Όχι στο πρόγραμμα «γέφυρα» – ναι στις καθαρές συμφωνίες.

«Θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές μας, δεν είναι αυτή που θέλουμε. Αντιθέτως, είναι μια συμφωνία χειρότερη από αυτήν που μπορούσε να πετύχει η χώρα πριν 2 ή 3 μήνες. Όμως, το Ποτάμι από τον Φεβρουάριο χωρίς μισόλογα είχε πει, ότι αυτό που προέχει είναι να κρατηθεί η Ελλάδα στον πυρήνα της Ευρώπης. Αυτό λέμε και τώρα. Δεν συμφωνούμε στις παρασκηνιακές προσπάθειες ξένων, αλλά και ντόπιων «κύκλων» που θέλουν να αναβληθεί η συμφωνία και αντί αυτής να υπάρξει δάνειο «γέφυρα» μόνο για τις άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες. Η αβεβαιότητα πρέπει επιτέλους να τελειώσει», αναφέρει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του και σημειώνει:

«Έχουμε επίγνωση ότι η αμφιταλάντευση του κ.Τσίπρα όλους αυτούς τους μήνες κατέστρεψε ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας. Έχουμε επίγνωση ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν είναι ικανή να προχωρήσει στις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Έχουμε επίγνωση ότι τα Μνημόνια αν δεν συνοδευτούν από μεταρρυθμίσεις οδηγούν σε νέα αδιέξοδα.

Κυρίως, όμως, έχουμε επίγνωση ότι η χώρα δεν έχει μέλλον εκτός Ευρώπης. Καλούμε, λοιπόν, τον κ.Τσίπρα να εγκαταλείψει τις εφηβικές συμπεριφορές (“δεν θέλω αλλά τι να κάνω;”) και να υπερασπιστεί την συμφωνία που ο ίδιος φέρνει. Η χώρα έχει μπροστά της ένα δύσκολο φθινόπωρο και ελπίζουμε όλοι να φερθούν με υπευθυνότητα».

ΚΚΕ: Τελείωσε το παραμύθι της «αριστερής κυβέρνησης»

«Το τρίτο μνημόνιο, που συμφώνησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τους θεσμούς και φέρνει άμεσα για ψήφιση στη Βουλή, πρέπει να συναντήσει τη μέγιστη δυνατή αντίσταση απ’ τη μεριά των εργαζομένων και όλου του λαού» αναφέρει τοΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

Παράλληλα, προσθέτει, ότι το τρίτο μνημόνιο «περιέχει μέτρα τέτοιας βαναυσότητας και σκληρότητας που καμιά κυβέρνηση στο παρελθόν δεν τόλμησε να φέρει, κάτω από το φόβο της λαϊκής κατακραυγής» και τονίζει πως «αυτή είναι και η μεγάλη συνεισφορά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο σύστημα. Με το παραμύθι της «αριστερής κυβέρνησης» και του «πρωθυπουργού που πάλεψε, αλλά δεν τον άφησαν», προχωρά στην υλοποίηση βάρβαρων μέτρων που αποτελούσαν πάγια αιτήματα του μεγάλου κεφαλαίου και κατευθύνσεις της Ε.Ε. και τα οποία κατεδαφίζουν ότι έχει απομείνει όρθιο στα εργατικά λαϊκά δικαιώματα».

Το ΚΚΕ αναφέρει πως το τρίτο μνημόνιο και οι εφαρμοστικοί νόμοι που το συνοδεύουν «περιλαμβάνει τη συνέχιση όλων των προηγούμενων μνημονίων και τη δέσμευση ότι τα αντιλαϊκά μέτρα θα εφαρμοστούν μέχρι κεραίας», ενώ «περιλαμβάνει νέα επώδυνα μέτρα για τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, που θα κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την επιβίωσή τους».

«Την ίδια στιγμή», συνεχίζει η ανακοίνωση του κόμματος, «περιέχει την υλοποίηση μέτρων που στοχεύουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου, στη συγκέντρωση του πλούτου σε ακόμη πιο λίγα χέρια, μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις, τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την παραπέρα απελευθέρωση της αγοράς της ενέργειας, το ταμείο στο οποίο θα παραχωρηθεί κρατική περιουσία ύψους 50 δισ. ευρώ».

Το ΚΚΕ εκτιμά πως «στην πραγματικότητα και το τρίτο μνημόνιο συνιστά μια μόνιμη και διαρκή απειλή σε βάρος του λαού, ο οποίος θα εκβιάζεται συνεχώς να κάνει νέες θυσίες για την επίτευξη των στόχων, των πρωτογενών πλεονασμάτων, της δημοσιονομικής πειθαρχίας και πάνω απ’ όλα της ίδιας της καπιταλιστικής ανάκαμψης», επισημαίνοντας «άλλωστε, με το Συμβούλιο Δημοσιονομικής Πολιτικής που έχει ήδη ψηφιστεί ως προαπαιτούμενο, ανά πάσα στιγμή μπορούν να υπάρχουν και νέες περικοπές στο λαϊκό εισόδημα, στο βαθμό που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι της κυβέρνησης και των θεσμών».