Η πρώτη αντίδραση της Μόσχας στις αποφάσεις της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ

Η πρώτη αντίδραση της Μόσχας στις αποφάσεις της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ
epa05396205 Russian President Vladimir Putin (L) and Defense Minister Sergey Shoygu (R) attend a meeting with graduates of military colleges at Kremlin in Moscow, Russia 28 June 2016. EPA/ALEXEI DRUZHININ/ POOL MANDATORY CREDIT

Να επικρατήσει η "κοινή λογική", ζητά η Ρωσία, η οποία τονίζει ότι δεν αποτελεί απειλή για την Ευρώπη.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ελπίζει πως θα επικρατήσει η “κοινή λογική” στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, σημειώνοντας ότι θεωρεί παράλογο τον ισχυρισμό του διεθνούς οργανισμού ότι η Ρωσία θέτει κάποια απειλή.

“Είναι παράλογο να μιλάμε για απειλή από τη Ρωσία την ώρα που δεκάδες άνθρωποι σκοτώνονται στο κέντρο της Ευρώπης και εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώνονται στη Μέση Ανατολή καθημερινά”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Κατά τη σημερινή σύνοδο κορυφής στη Βαρσοβία οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ αναμένεται να συμφωνήσουν επισήμως για την ανάπτυξη τεσσάρων ταγμάτων στις χώρες της Βαλτικής και στην ανατολική Πολωνία, σε μια κίνηση που αποσκοπεί, σύμφωνα με την συμμαχία, στην αποτροπή ενδεχόμενης ρωσικής επίθεσης.

“Πρέπει να είσαι ένας απολύτως κοντόφθαλμος οργανισμός για να διαστρεβλώνεις τα πράγματα κατ’αυτόν τον τρόπο”, σημείωσε επίσης ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι η Ρωσία ελπίζει ότι “θα επικρατήσει τελικά η κοινή λογική”.

“Η Ρωσία ήταν και συνεχίζει να είναι ανοιχτή στον διάλογο, να ενδιαφέρεται για την συνεργασία, αλλά μόνον αν είναι αμοιβαία επωφελής και λαμβάνει υπόψη της τα κοινά συμφέροντα”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να συνεργαστούν αν η συμμαχία στρέψει το ενδιαφέρον της στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αντί να ψάχνει για εχθρούς στη Ρωσία.

“Το θέμα εδώ είναι σε τι επικεντρωνόμαστε στη δουλειά μας. Αν πρόκειται να ψάχνετε για εχθρό για να προωθήσετε μια αντι-ρωσική υστερία, και μετά, συνεχίζοντας απ’ αυτό το συναισθηματικό υπόβαθρο, αναπτύσσετε νέες αεροπορικές μονάδες, χερσαίες μονάδες, μετακινώντας τες κοντά στα ρωσικά σύνορα, ασφαλώς δύσκολα θα μπορέσει να υπάρξει έδαφος για συνεργασία”, πρόσθεσε ο Πεσκόφ, διαμαρτυρόμενος για τους στρατιώτες και τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ που επιχειρούν κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.

“Δεν είμαστε εμείς αυτοί που πλησιάζουν τα σύνορα του ΝΑΤΟ”, κατέληξε.

Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν – Μέρκελ – Ολάντ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Γάλλος ομόλογός του Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συζήτησαν την Παρασκευή για την κρίση στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια πολιτική λύση στη σύγκρουση στο Ντονμπάς, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Στη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας τους, εξέφρασαν ανησυχία για τις συχνές παραβιάσεις της εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία. Ο Πούτιν ζήτησε από τη γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο “να επηρεάσουν πιο ενεργά την ουκρανική πλευρά” κατά τις σχεδιαζόμενες συναντήσεις που θα έχουν με τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο στη Βαρσοβία, πρόσθεσε το Κρεμλίνο.

Οι τρεις ηγέτες υπογράμμισαν την ανάγκη να δοθεί ένα ειδικό νομικό καθεστώς στην ανατολική Ουκρανία, να πραγματοποιηθεί μια συνταγματική αναθεώρηση, να χορηγηθεί αμνηστία και να διεξαχθούν τοπικές εκλογές.