Η πρώτη μεγάλη διπλωματική κίνηση του Μπάιντεν κατά της Κίνας περιλαμβάνει την Ταϊβάν

Η πρώτη μεγάλη διπλωματική κίνηση του Μπάιντεν κατά της Κίνας περιλαμβάνει την Ταϊβάν
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν σήμερα τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει «την ουσιαστική συμμετοχή της Ταϊβάν» στους θεσμούς του ΟΗΕ, παρά τις αντιδράσεις που προβάλλει η Κίνα.

«Η Ταϊβάν είναι ένας σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ και μια δημοκρατική επιτυχία» εκτίμησε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν με φόντο την αυξανόμενη ένταση μεταξύ Πεκίνου και Ταϊπέι για την τύχη του νησιού. Διαβεβαίωσε επίσης ότι η συμβολή της Ταϊβάν είναι αναγκαία για να αντιμετωπιστεί «ένας άνευ προηγουμένου αριθμός παγκόσμιος προκλήσεων».

Στην ανακοίνωσή του, που μπορεί να προκαλέσει την οργή της Κίνας, ο Μπλίνκεν αναφέρει ότι η συμμετοχή της Ταϊβάν στον ΟΗΕ «δεν είναι πολιτικό αλλά ρεαλιστικό ζήτημα» και επισημαίνει ότι ο αποκλεισμός της «υπονομεύει το σημαντικό έργο του ΟΗΕ και των οργάνων του» τα οποία «θα επωφεληθούν σφόδρα από τη συμβολή της».

Η Ταϊβάν κατείχε την έδρα της Κίνας στον ΟΗΕ μέχρι τις 25 Οκτωβρίου 1971, όταν καταψηφίστηκε και αντικαταστάθηκε από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, η οποία νίκησε στον εμφύλιο πόλεμο του 1949 και ανάγκασε την εθνικιστική κυβέρνηση του Τσιανγκ Κάι Σεκ να καταφύγει στο νησί. Η Κίνα υποστηρίζει ότι η Ταϊβάν, την οποία δεν ελέγχει, είναι μία από τις επαρχίες της και επομένως μόνο το Πεκίνο έχει το δικαίωμα να την εκπροσωπεί στους διεθνείς οργανισμούς.