Η ψήφιση του ασφαλιστικού «καίει» τη νέα κυβέρνηση

Η ψήφιση του ασφαλιστικού «καίει» τη νέα κυβέρνηση
Óýóêåøç ôïõ ðñùèõðïõñãïý ÁëÝîç Ôóßðñá ìå õðïõñãïýò óôï ÌÝãáñï Ìáîßìïõ, ÐáñáóêåõÞ 17 Éïõëßïõ 2015. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁËÅÎÁÍÄÑÏÓ ÂËÁ×ÏÓ

Το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου θα βρίσκονται οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Ελλάδα για τη συνέχιση των συζητήσεων με την κυβέρνηση.

Η ψήφιση του Ασφαλιστικού αποτελεί τη βασική προτεραιότητα στην ατζέντα των δανειστών και είναι το βασικό προαπαιτούμενο που θα απαιτήσουν να κλείσει στην πρώτη αξιολόγηση.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών εκτιμούν ότι η αποστολή θα βρίσκεται στην Αθήνα το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, χωρίς να αποκλείουν και μεγαλύτερη καθυστέρηση.

Ωστόσο, ήδη στέλνουν μηνύματα ότι τα πράγματα θα είναι δύσκολα, κυρίως στο μέτωπο τω συντάξεων, αφού όλες οι αλλαγές πρέπει να ψηφιστούν έως το τέλος του έτους για να εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου του 2016.

Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να ψηφιστούν ακόμη όλες οι αλλαγές στο φορολογικό, ο νόμος για τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και οι αλλαγές στο Μισθολόγιο του Δημοσίου.

Κλειδί για το πότε θα κλείσει η αξιολόγηση είναι η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, καθώς εάν ο έλεγχος καθυστερήσει, υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί η προθεσμία της 15ης Νοεμβρίου, οπότε και πρέπει να καταβληθούν τα 25 δισ. ευρώ .

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα που η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα αλλάξει, αναζητώντας ισοδύναμα, δηλαδή τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και τη φορολόγηση των αγροτών, οι δανειστές τοποθετούν πολύ χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, υποστηρίζοντας πως θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν ισοδύναμα, που να ικανοποιούν τους δημοσιονομικούς στόχους.

Τα δύσκολα των αλλαγών στα εργασιακά, αλλά και των μεταρρυθμίσεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ παραπέμπονται για μετά το πρώτο τρίμηνο του 2016, καθώς σε αυτή τη φάση θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι σχετικές μελέτες.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πηγές πολύ κοντά στη διαπραγμάτευση δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι συζητήσεις να διαρκέσουν έως τις αρχές του επόμενου έτους.